Izvor:
31.03.2017 u 14:22
0

Stoilković o „Tiranskoj platformi“: Ako zaživi, biće to početak stvaranja velike Albanije!

U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da "tiranska platforma" ne zaživi jer ona praktično znači početak stvaranja "velike Albanije".

To je za “Politiku” rekao Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

– Ova platforma, doneta u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju – objašnjava Stoilković.

On je političar sa najdužim poslaničkim stažom u Makedoniji koji je u Sobranje 11. decembra prošle godine ponovo izabran i izabran na listi VRMO-DPMNE.

– Sve je sporno, čak i integrisani granični prelazi prema Albaniji i Kosovu o kojima se ne priča mnogo, promena državnih simbola, uvođenja albanskog jezika u Ustav što je uvod u federalizaciju države – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Makedonija se nalazi u svojevrsnoj geopolitičkoj kvadraturi kruga.

Realizacijom zahteva iz albanske platforme, dodao je, stvoriće se dvonacionalna država u kojoj neće biti mesta za pripadnika manjih naroda, Srbe, Turke, Rome, a Makedonci će doći u situaciju koju bih najbliže opisao položajem bosanskih muslimana – Bošnjaka u sadašnjoj BiH.

– Najviše što iz cele ove situacije možemo da dobijemo jeste raspisivanje novih izbora. Ali nikada ne znate kada imate posla sa 'našim zapadnim prijateljima'. Njihov strateški interes je da završe posao sa Albancima, reše problem oko imena makedonsek države i da nas uguraju u NATO. A kako će u toj državi biti makedonskim građanima uopšte im nije važno. I zato kao reakciju imate erupciju nezadovoljstva – kaže Stoilković.

On ukazuje da u Makedoniju iduće nedelje dolazi Donald Tusk predsednik Evropskog saveta koji ima ulogu da izvrši dodatni pritisak na makedonskog predsednika da mandat da lideru SDSM, i kaže da, koliko je upoznat, predsednik Đorđe Ivanov na to neće pristati.

– Posle toga nam sledi dodatna diplomatska artiljerija i eventualno kao izlaz iz sadašnjeg lavirinta, novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim. Naravno sve pod uslovom da se ne desi neki inscenirani incident koji bi mogao da promeni tok političkih događaja – kaže Stoilković.

politika
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter