Izvor:
04.04.2017 u 21:51
0

Prvi autlet hrane na 400 km od Beograda: JOGURT 1 DINAR, KOBASICE 400!

Ostalo nam je 10 kilograma kranjskih kobasica viška u poslednjem pakovanju”; “ Imamo paletu deterdženta za suđe kome ističe rok trajanja”; “ Želite li tri kutije štapića koji su krivo prelomljeni”, samo su neki od mejlova koje Maja i Mario Žamboki dobijaju na dnevnoj bazi.

To nisu pogrešno zalutale poruke, nego poslovne ponude koje im svakodnevno šalju najveće hrvatske i strane kompanije. Maja i Mario su vlasnici Žapca, prvog outleta hrane u Zagrebu. Na njihovim se policama nalaze jednaki proizvodi kao i u svim ostalim supermarketima, samo što su cene i do 90 posto niže.

Mi u našim trgovinama nudimo robu koja je visoko kvalitetna i pouzdana, ali je zbog nekog razloga ostale kompanije ne mogu staviti u ponudu. Bilo da je reč o proizvodima kojima ističe rok upotrebe ili su bili višak u pakovanju, mi ih otkupimo i zatim prodajemo u našem outletu – kaže Mario.

299.73 dinara – Cedevetia mint i limun od 500 grama

66,47 dinara – Keks od 200 grama

999,43 dinara – 100 tableta za pranje posuđa

49.98 dinara – Špageti 400 grama

499,83 dinara – kilogram kranjskih kobasica

66,47 dinara – jabukovo sirće od 1 litre

Njihov poslovni moto je “rok, štok ili lom” i na njemu su izradili novi porodični biznis. Mario je, naime, i prije imao trgovinu, ali kaže kako je ovo jedan potpuno drugačiji svet.

U trgovini moram samo odrediti cene i sve ostalo obavljaju delatnici, od naručivanja do preuzimanja. Ovde je jedna druga situacija. Nikada ne dobijamo istu robu, nego je ona svaki dan drugačija, a i cena varira iz dana u dan. Ponekad se zna dogoditi da jogurt ujutro košta jednu kunu, popodne 8 dinara, a naveče samo 1,61 dinar – rekao je Mario. Cena se formira zavisno o vrsti robe te roku upotrebe, a kako se bliži krajnji rok, tako pada i cena. Ipak, priznaju da u svemu tome i oni sami imaju određeni profit, jer bi inače već odavno ostali bez posla.

Kada se sve zbroji i oduzme, ostaje nam otprilike 30 posto trgovačke marže. To sve varira, jer se ponekad zna dogoditi da jedan proizvod prodamo daleko ispod nabavne cene, a na nekima uspemo zaraditi više nego što smo platiti – kaže Mario.

Financijski konzultant Dragan Munjiza objašnjava kako nabavna cena i cena prodaje zavisi od poslovne politike pojedine kompanije.

Trgovačka marža, odnosno razlika između prodajne i nabavne cene, u supermaketima iznosi oko 20 do 30 posto, dok u diskontima i u cash and carry trgovinama onda iznosi od 10 do 12 posto – kaže Munjiza.

Ipak, novac nije glavni razlog zašto su se odlučili na pokretanje ovog biznisa. Oni na svoj outlet gledaju kao na startup koji bi mogao dovesti do promene načina kako ljudi razmišljaju.

Pročitali smo negde da se godišnje baca oko 400.000 tona hrane. To je jedan zastrašujući podatak, a mi smo hteli nešto učiniti kako bi se taj broj smanjio. Zato smo pokrenuli Žabac, a nadamo se da ćemo na ovaj način potaknuti građane da što manje bacaju hranu – rekla je supruga Maja te dodala da zato nude robu po tako niskim cenama.

Oboje su shvatili da neće daleko dogurati ako se budu samo koncentrisali na zaradu, ali priznaju da im i ovako jako dobro ide. Trgovina u Tkalči im je uvek puna, a već sada imaju verne kupce koji stalno obilaze njihove trgovine i prate njihovu ponudu. Svoje proizvode najviše reklamiraju na Facebook stranici, gdje ujedno osluškuju i mišljenja kupaca. Građani ih stalno zovu na nove lokacije, a oni imaju namjeru se svakom pozivu i odazvati.

Planiramo do kraja godine otvoriti još nekoliko outleta po Zagrebu – kaže Mario te dodaje da im je jedini problem sada pronaći dovoljno velik prostor. Ne nameravaju samo stati na Zagrebu, nego planiraju proširiti outlet po celoj Hrvatskoj, a kasnije i po Evropi.

Osim novih lokacija, planiraju proširiti i ponudu. Imaju nekoliko novih ideja, a jedna od njih je direktna prodaja deterdženata kupcima u vlastite boce.

Građani će moći doći sa svojim bocama i kupiti deterdžent koji ćemo prodavati za 83,30 dinara po litri. Tu će biti deterdženata za pranje veša, omekšivača i deterdženata za suđe u rinfuzi – kaže Žamboki. Broj dobavljača im se, dodaje, s 5 popeo na 40, imaju 14 zaposlenih, nadaju se zaradi do 16.660 dinara.

jutarnji.hr
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter