Izvor:
05.04.2017 u 02:38
0

Haos u Makedoniji osetiće cela Evropa: AKO EU PODRŽI ZAEVA, KREĆE MIGRANTSKI CUNAMI!

Ovakav potez Skoplja bio bi potpuno legalan jer Ivanov nema obavezu prema Tusku, već prema građanima Makedonije, izjavio je za Sputnjik Milenko Nedelkovski, analitičar.

Makedonija je možda našla politički kapital kojim bi trebalo da zaustavi evropske pritiske zbog unutrašnje krize. Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk sastao se danas, po treći put u roku od dve godine, sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim. Razgovor je trajao oko pola sata, a teme su bile kriza u Makedoniji i, ono što je za Tuska mnogo bitnije — migrantska kriza, koja bi zbog najave iz Turske da će pustiti migrante ka EU mogla da bude problem.

Dilema da li Tusk dolazi sa novim pritiscima na Ivanova da mandat za sastav nove makedonske vlade poveri lideru SDSM-a Zoranu Zaevu brzo je razrešena. Naime, Ivanov je predsedniku Saveta Evrope Donaldu Tusku preneo da je njegov stav o tom pitanju nepromenjen, preneli su makedonski mediji. On je posle razgovora sa Tuskom rekao da smatra da politički lideri treba da se bave sprovođenjem reformi, a ne albanske platforme.

– Znam šta su moje ustavne obaveze kao predsednika i znam šta je praksa u Makedoniji od 1992. kada je reč o načinu davanja mandata. Moj stav je vrlo jasan i ostaje nepromenjen – rekao je Ivanov.

Tusk je kazao da je Makedoniji potrebno jedinstvo i naglasio da politička kriza koči zemlju na njenom putu ka EU.

Ivanov je izjavio i da bi vlada koju bi formirao Zaev bila ucenjena i u suprotnosti sa Ohridskim sporazumom, što bi omogućilo manipulaciju građanima i ohrabrilo međuetničke sukobe.

Predsednik Makedonije je rekao i da je sa Tuskom pričao o migrantskoj krizi, ali nije izneo više detalja o tom razgovoru.

Naš sagovornik iz Skoplja Milenko Nedelkovski kaže da, s obzirom na zabrinutost EU zbog najave Turske u vezi sa migrantima, Makedonija dobija „politički kapital“ sa kojim može da „trguje“ sa EU.

– Tusk ima dve tačke dnevnog reda — krizu u Makedoniji i migrante. Ova druga je nešto što ga mnogo više brine, jer je najavljen migrantski cunami za koji dan iz Turske. Strategija Makedonije je takođe da, ukoliko EU i dalje stoji na stavu da podržava Zaeva i ’tiransku platformu‘ koji paraju ovu državu, u tom slučaju pusti taj veliki talas migranata ka Kosovu i Crnoj Gori – kaže naš sagovornik.

On dodaje da bi ovakav potez Skoplja bio potpuno legalan jer Ivanov nema obavezu prema Tusku, već prema građanima Makedonije.

– Kao i ostali političari, nije ga narod izabrao da se sviđa nekome iz EU, već ga je narod izabrao da brani interese naše države. Politički kapital svako ima pravo da koristi, pa tako i mi. Mi smo mala država koja nema more, plovne reke ili naftu, ali smo na putu koji stvara problem EU. To znači da mi jednostavno nećemo zaustaviti taj migrantski cunami – tvrdi Nedelkovski.

sputnjik.rs
Foto: wikimedia,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter