Izvor:
14.04.2017 u 18:56
0

RUSIJA PRITISLA HRVATSKU: Dali smo S-300 pred Oluju, gde su rakete?

Rusija ponovo pritiska Hrvatsku preko ambasadora Anvara Azimova, ovog puta zbog nabavke oružja iz Rusije tokom rata devedesetih, piše "Večernji list".

Kako se navodi u tekstu, Azimov je pre dva meseca žestoko pritisnuo hrvatsku vladu najavom haosa u Agrokoru, a sada je u ambasadu na razgovor pozvao trgovca oružjem Zvonka Zubaka, koji je tokom rata u SFRJ bio u kompaniji koja je "bila glavni snabdevač Hrvatske oružjem".

Azimov je zatražio popis sveg naoružanja koje je stiglo preko Rusije do Hrvatske od 1992. do 1997. godine.

"Azimov se, naime, očigledno i dalje ljuti na Hrvatsku, njenu geopolitičku opredeljenost, a ne odgovara mu sada, čini se, ni način na koji hrvatski premijer Andrej Plenković rešava problem Agrokora, za rešavanje kog su jako zainteresovane i dve ruske državne banke", navodi novinar Večrenjeg Davor Ivanković.

Kako se navodi, Azimov je rekao da je "Rusija razočarana ponašanjem Hrvatske" i da bi ih trebalo podsetiti ko ih je u vreme embarga "naoružavao i spasavao".

"Očigledno je da Rusija zna šta je tih godina isporučivala zaraćenoj Hrvatskoj, ali im je trebala i dodatna potvrda. U popisu, koji je u posedu Večernjeg lista, navode se velike količine naoružanja, a na popisu je i poznati raketni sistem S-300 PMU koji je delom bio isporučen Republici Hrvatskoj uoči Oluje i i koji je potom bio poslužio kao psihološka kočnica vazdušnim snagama SRJ da ih odvrati od intervencije tokom Oluje", navodi se.

Sistem S-300, prema tvrdnjama Zubaka, nikada nije otplaćen pa se još od 2001. godine vodi sudski proces kojim se traže isplata, povrat ili nagodba.

Kako navodi "Večrenji", sve hrvatske vlade su od procesa "bežale", ali bi ta nonšalantnost sada mogla da zakomplikuje život Hrvatskoj.

"Javna je tajna da je sistem, čini se 2004. godine otišao iz Hrvatske i da je dat na uvid najzainteresovanijima – SAD i Izraelu. Kako nije bilo čvrstih potvrda, Rusija se godinama pravila da je se to ne tiče. Ipak, sada, barem kako se može pročitati iz poteza Azimova, Rusija bi odjednom mogla da postane zainteresovana da postavi pitanje – gde se nalazi raketni sistem koji smo vam isporučili?", navodi se u tekstu.

Kako se zaključuje, Azimov jeste pokrenuo akciju, koja bi mogla da bude novi pritisak Rusije, ali će o svemu odlučiti "centrala u Moskvi".

večernjilist
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter