parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Niko nije bio pošteđen: EVO KAKO JE TITO PRISLUŠKIVAO SAGOVORNIKE!

Slovenci su u hotelu "Jama" nedaleko od Postojne otkrili četiri tajne sobe za prisluškivanje koje su služile Titu da uhodi strane državnike i jugoslovenske funkcionere.

Od 1950. godine jedan od najboljih hotela u Sloveniji, u kome je odsedao Josip Broz, i u njega (sad se zna i zašto) dovodio ugledne strane i domaće goste, krio je udbaške tragove, dok se vlasnici nisu odlučili za renoviranje.

Marjan Batagelj, šef menadžmenta hotela, otkriva kako su se šokirali:

- Kada smo praktično celu zgradu obnovili, ostala su sa zadnje strane jedino betonska vrata, koja niko nije otvarao. Pitao sam tehničko osoblje šta se tu nalazi, a oni su odgovorili da nemaju ključeve i da je to od Telekoma. Međutim, u Telekomu su nam rekli da nemaju pojma o čemu se tu radi. Zato smo odlučili da razvalimo vrata i čim smo to uradili, ugledali smo četiri sobe i još jedna zaključana vrata. Zatim su došle policija i državna komisija za nadzor obaveštajnih službi, kao i znatiželjni novinari - objašnjava Marjan Batagelj, šef menadžmenta hotela.

U skrivenim prostorijama, sa starim nameštajem, pronađena je prislušna oprema prekrivena ogromnim slojem prašine.

- Na jednom od stolova bili su formulari ispisani na srpsko-hrvatskom vojnom jeziku iz 1990. godine o tome kada koji avioni dolaze. Nađeni su i dokumenti iz 1950. godine, što je dokaz da je ovaj centar radio 40 godina, dok se bivša Jugoslavija nije raspala. Kroz prostorije su bili provučeni kablovi vojne i civilne telefonije, uz pomoć kojih je bilo moguće prisluškivati celu jugozapadnu Sloveniju. Takođe, mikrofonija je bila ugrađena u zidove hotela, kako bi se pratili gosti. Pronađeni su papiri civilne zaštite i Udbe - ističe Igor Omerza, slovenački istraživač o radu Udbe, i dodaje da je ova služba u Sloveniji imala čak 45 tajnih centara za prisluškivanje.

Ipak, iz odaja su iščezli opipljivi snimci.

- Sve kutije sa snimcima su bili prazne, ali su na njima ispisani datumi. Jedina traka koja je pronađena bila je probni snimak na kome se čuje glas na slovenačkom "1, 2, 3, 4, 5, 5, 4, 3, 2, 1, ovde Sava, ovde Sava, proveravam signal. Ovde Sava, ovde Sava, završavamo". Sve snimke zajedno sa vojnim postrojenjima povukla je, koliko znamo, JNA u Beograd 1990. godine. Prvi direktor slovenačke bezbednosne službe SOVA Miha Brejc dao nam je diplomatske odgovore:

- To su sigurno bile prostorije službe državne bezbednosti. U to vreme nisu bile potrebne sudske odluke da bi neko bio prisluškivan, već su prisluškivani svi oni za koje su civilna ili vojna služba bezbednosti to naložile. Očito je da su bezbednosne službe procenile da je hotel pogodna lokacija za prisluškivanje. Nije isključeno ni da su vojne službe bezbednosti same napravile taj centar za prisluškivanje - neodređen je Brejc.

Dovitljivi Slovenci planiraju da tajne sobe pretvore u muzej, koji bi, ne treba sumnjati, bio prava atrakcija za turiste koji dolaze u čuvenu Postojinsku jamu.

Batagelj naglašava da je centar za prisluškivanje bio tajan i za dokumentaciju hotela.

- Kada smo pre obnove hotela pregledali planove hotela, te prostorije uopšte nisu bile ucrtane. Podataka nema ni u arhivama ni u policiji. Na jednom od stolova otkriveni su nacrti prostorija. Zadnja soba bila je namenjena za odmor, a iz nje je moglo direktno da se ode u Postojnsku jamu.

blic.rs
Foto: RTV Slovenija / screenshot, wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost