Izvor:
21.04.2017 u 18:04
0

POBIO SRBE, I NIKOM NIŠTA: Ratni zločinac Glavaš ponovo poslanik u Saboru!

Branimir Glavaš, hrvatski političar i ratni zločinac, osnivač Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), od 3. maja ponovo će biti saborski zastupnik.

Njegovom zahtevu udovoljio je Mandatno imunitetni odbor.

Glavaš je bio i jedan od osnivača i nekada najuticajnijih čelnika aktuelne vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

HDZ je napustio 2005. da bi formirao novu regionalnu stranku HDSSB

Inače, Tužilaštvo Srbije je Glavaša 2011. na osnovu optužnice Vojnog tužilaštva Jugoslovenske narodne armije optužilo za ratne zločine i genocid nad Srbima.

Glavaš se tereti da je kao jedan od komandanta Osijeka za vreme rata u Hrvatskoj 1991/1992. godine odgovoran za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti.

Zbog toga je mu je, na zahtev Državnog tužilaštva Hrvatske, 10. maja 2006. Hrvatski sabor ukinuo zastupnički imunitet radi pokretanja krivičnog postuka.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu mu je odredio pritvor, a nakon višednevnog spora po pitanju mesne nadležnosti skinut mu je imunitet.

Dana 26. oktobra je pritvoren.

U pritvoru je odmah započeo štrajk glađu, koji je trajao do 3. decembra kada je iz zdravstvenih razloga prekinuta istraga.

Istraga je ponovo otvorena 8. februara naredne godine.

Glavaša je zagrebački Županijski sud je proglasio krivim u dva slučaja, za ubistvo najmanje 10 srpskih civila na obali Drave tokom 1991. i 1992. godine, i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu sekretarijata za narodnu odbranu, kome je Glavaš kao rukovodilac odbrane Osijeka tada bio na čelu.

U prvom predmetu osuđen je na pet, a u drugom osam godina, iz čega mu je izvedena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter