Izvor:
24.04.2017 u 16:24
0

Nemački špigl: MERKELOVA UVODI SANKCIJE MAKEDONIJI AKO NE SASTAVE VLADU SA ALBANCIMA!

http://images.happytv.tv/var/resizes/SVET/merkel-angela.jpg?m=1467126301

Četiri i po meseca od vanrednih parlamentarnih izbora Makedonija još nema vladu, predsednika parlamenta, a gradonačelnicima i predsednicima opština je mandat istekao jer redovne lokalne izbore nije imao ko da raspiše, što bi moglo da dovede do sankcionisanja pojedinih političara, pre svega predsednika Ðorđa Ivanova i funkcionera VMRO-DPMNE.

Konstitutivna sednica makedonskog parlamenta ulazi danas u četvrtu nedelju zasedanja na kojem bi trebalo da se izabere predsednik i Komisija za izbor i imenovanja.

Konstitutivna sednica Sobranja, inače, započeta je 30. decembra prošle godine.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/ZORAN%20ZAEV.jpg?m=1487857811

Makedonski predsednik Ivanov i dalje odbija da mandat za formiranje vlade dodeli lideru opozicione SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku dve albanske partije – DUI i Besa, a glavni kamen spoticanja je tzv. tiranska platforma, koja bi Albancima trebalo da obezbedi veća prava uključujući i uvođenje albanskog kao zvaničnog jezika.

Dve najuticajnije partije, vladajuća VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM, za sve to vreme čvrsto stoje na svojim stanovištima i dok se VMRO zalaže za ponavljanje vanrednih izbora, Zaev očekuje mirnu predaju vlasti.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su s ciljem da se da zemlja izvuče iz višegodišnje političke krize, što se nije dogodilo.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/donald-tusk-01.jpg?m=1465325727
Skoplje su proteklih meseci pohodili evropski zvaničnici, među kojima evropski komesar Johanes Han, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a prošle sedmice i Karl Bilt, s namerom da pomognu rešavanje aktuelne situacije i zahtevajući istovremeno od Ivanova da preispita svoju odluku o davanju mandata Zaevu i poštovanju parlamentarne većine.

Kako nema ni nagoveštaja da bi se u skorije vreme na makedonskoj političkoj sceni nešto moglo promeniti, mediji pišu da Evropska unija razmišlja o uvođenju određenih sankcija tako što će zabraniti putovanja i blokrati račune vodećim makedonskim političarima.

Nemački Špigl, naime, piše da je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila Gruevskog da prekine blokadu institucija.

Ovaj nemački dnevnik navodi da, iako o tome zvanično još nije razgovarano, Brisel je verovatno veoma blizu odluke o uvođenju sankcija Skoplju.

Merkel je, podseća se, na kongresu Evropske narodne partije na Malti upozorila Gruevskog da prestane sa blokiranjem formiranja nove vlade, piše list i dodaje da su planirane dve vrste sankcija protiv Makedonije, ukoliko se u međuvremenu nešto bitno ne promeni.

Reč je o zabrani putovanja i blokadi računa pojedinih makedonskih političara, a razmisliće se, kako se navodi, i obustavljanju sredstava iz predpristupne pomoći, koju Makedonija prima u okviru priprema za članstvo u EU.

Takav nagovešta dao je prošle sedmice i američki Stejt department, koji je otvoreno zapretio sankcijama protiv makedonskih političara koji blokiraju demokratski proces u zemlji.

Vašington je proučio da će takve mere biti usklađene sa evropskim partnerima.

"Mi ćemo raditi sa našim evropskim partnerima da podstakne makedonske političare da prekinu opstrukciju, uključujući i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke", saopštio je Stejt department.

Ta poruka direktno je bila upućena direktno predsedniku Ivanovu i VMRO-DPMNE.

"Političari koji pokušavaju da blokiraju formiranje vlade devalviraju vladavinu prava, ugrožavaju demokratski proces i stabilnost u Makedoniji i regionu", takođe je navedeno u saopštenju Stejt departmenta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter