Izvor:
25.04.2017 u 22:34
0

URLALI „KU*VE ČETNIČKE!“: A onda su SPLIĆANI ućutkali PROUSTAŠE i to za sva vremena! (VIDEO)

Hrvatska specijalna policija obezbedjuje večeras Hrvatsko narodno pozorište u Splitu gde se igra predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje".

Ispred pozorišta je stotinak pripadnika desničarskih udruženja koji protestuju zbog Frljićeve predstave. Po izveštajima lokalnih medija, desničari su provocirali policiju, a zviždali su i uzvikivali uvredljive poruke gledaocima dok su ulazili u Pozorište.

Posle skupa na kojem se popodne, u organizaciji nekoliko desničarskih i katoličkih organizacija okupilo nekoliko stotina protivnika predstave, ispred Pozorišta se postrojilo desetak pripadnika desničarske Hrvatske stranke prava. Pretpostavlja se da su hteli da blokiraju ulaz na predstavu, a neki od njih su i kupili karte za predstavu i ušli.

Povodom igranja predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" koja je večeras na repertoaru Festivala hrvatske drame "Marulićevi dani" u Hrvatskom narodnom pozorištu u Splitu, na protest je pozvalo nekoliko minornih desničarskih stranaka i udruženje ratnih veterana. Među okupljenima su bili i ratni veterani i časne sestare, a neki od njih su nosili transparente: "Ova predstava me vređa".

"Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska", rekao je okupljenima predstavnik katoličkog udruženja Benedikt Marko Jukić.

Na skupu je pročitano pismo Splitsko-makarske nadbiskupije i puštena pesma verskog sadržaja u izvođenju kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, a okupljeni su zajedno molili "Oče naš", prenela je regionalna Telelvizija N1.

Ranije danas predstavnici Koordinacije boračkih i veteranskih udruženja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i udruženja Benedikt, podneli su krivične prijave protiv reditelja Olivera Frljića i selektora Festivala Marulićevi dani Igora Ružića.

Uvršćivanje Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" na repertoar festivala u Splitu izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, a nezadovoljstvo je juče izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj. U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije je ocena da Frljićeva predstava vređa osećanja građana i vernika, i poziv nadležnima da "učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vređali osobe i ponižavali samu kulturu".

Ministarstvo kulture Hrvatske se u saopštenju ogradilo od programa Marulićevih dana i navelo da je "potrebno pri stvaranju i izvođenju umetničkih dela imati na umu verska i nacionalna osećanja, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe".

Selektor Festivala Igor Ružić ocenio je to reagovanje Ministarstva kao "sramotno".

"Skrivajući se iza fraza o poštovanju verskih i nacionalnih osećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i podstiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor", rekao je Ružić za Večernji list.

Reditelj Oliver Frljić pozvao je ministarsku kulture na predstavu da sama vidi da li ona vređa verska i nacionalna osećanja.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija inspirisana romanom Petera Vajsa "Estetika otpora". Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike".

Predstava je izazvala veliko interesovanje, prvenstveno zbog kontroverznih scena, poput one u kojoj Isus Hrist siluje muslimanku. Ulje na vatru dodala je činjenica da je predstava, za koju je Katolička crkva ocenila da vređa vernike, uvršćena na repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u okviru kog je sinoć i izvedana na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (HNK).

Upravo to je bio povod da se besna rulja, uglavnom članova i simpatizera HSP-a (Hrvatska stranka prava), okupi ispred HNK-a i gledaoce koji su dolazili na predstavu vređa najpogrdnijim mogućim rečima.

Iz mase su mogli da se čuju povici "go..a jugoslovenska", "ku..o četnička", "udbaško go..o", "cigani", "sotone", "odlazite iz hrvatskog Splita" i slično, a u jednomtrenutku se besna rulja okrenula ka policiji i počela da skandira "kako vas ovo ne vređa" i "jeste li vi Hrvati". Okupljeni su tražili i da reditelj predstave Oliver Frljić bude uhapšen, ali i da se na mesto ministra kulture vrati Zlatko Hasanbegović, čiji su mandat obeležili skandali, mahom vezani za ustaštvo.

Nekolicina simpatizera ili članova HSP-a kupila je karte za predstavu i ušla u dvoranu da bi sabotirali izvođenje predstave i napravili incident. Tada je došlo do sponane, ali sjajne rekacije publike koja je u glas počela da peva pesmu "Kad bi svi ljudi na svetu" Arsena Dedića iz davne 1967. godine i tako utišala protestante.

Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritike i konzervativne poljske vlasti, tamošnje katoličke crkve i ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave "Izopštenje" 18. februara u Varšavi.

Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter