Izvor:
01.05.2017 u 03:17
0

„Sloboda“ nije besplatna: Evo koliko će Crnu Goru koštati NATO!

Finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u za potrebe članarine na godišnjem nivou iznosiće oko 450 hiljada evra.

To je 0,027 % od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta i to su jedina sredstva koja je Crna Gora u obavezi da izdvoji za potrebe NATO-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Kako javlja RTCG, reagujući na izjavu predsjednika Demokratske narodne partije (DNP), Milana Kneževića, da će crnogorske građane članstvo u NATO, na godišnjem nivou koštati 70 miliona evra, iz resora Predraga Boškovića su saopštili da je reč o obmanjivanju javnosti i širenju dezinformacija o NATO članstvu.

Iz crnogorskog ministarstva pojašnjavaju da sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore, za 2017. godinu, iznosi 45 miliona evra, te da je reč o sredstvima namenjenim za ulaganje u crnogorski sistem odbrane, odnosno za zaposlene u tom sistemu, održavanje opreme i modernizaciju.

"Reč je, dakle, o iznosu koji će biti utrošen za potrebe odbrane Crne Gore, bez obzira da li smo članica NATO ili ne, a nikako za učešće u NATO budžetu. NATO ima jasno postavljenu finansijsku formulu koja obuhvata precizne i namenske kvote ulaganja u zajednički sistem odbrane i bezbednosti. Po toj formuli, finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u za potrebe članarine na godišnjem nivou, iznosiće oko 450 hiljada evra, odnosno 0,027 % od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta. To su jedina sredstva koja je Crna Gora u obavezi da izdvoji za potrebe NATO-a. Kako je ministar Bošković slikovito precizirao, to znači da će svakog građanina Crne Gore članstvo u NATO koštati 72 centa na godišnjem nivou", navodi se u demantiju Ministarstva odbrane.

Evidentno je i očigledno, kako su saopštili, "da je navedeni iznos NATO članarine za Crnu Goru u potpunosti prihvatljiv i realan".

b92.net
Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane Crne Gore, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter