Izvor:
01.05.2017 u 20:16
0

Stoilković zabrinut za stanje u Makedoniji: Srbi bi mogli proći kao na Kosmetu!

Situacija u Makedoniji vodi ka tome da mi Srbi budemo ugrožena manjina i prođemo poput sunarodnika na Kosovu, obespravljeni, izolovani, nezašticeni. Zato podržavamo proteste i pokušaj sprecavanja da se u Makedoniji usvoji tiranska platforma, kaže Ivan Stoilkovic, poslanik u Sobranju i lider jedine srpske partije, Demokratske partije Srba (DPS).

On je u izjavi Blicu istakao da DPS nije pozvao gradane Makedonije koji se deklarišu kao Srbi da učestvuju u demonstracijama, ali da su ljudi sami otišli.

Na pitanje zašto srpska manjina učestvuje u sukobu Makedonaca i Albanaca, on je rekao da je odgovor jednostavan.

"Govorimo o makedonskom narodu koji ne želi i ne dozvoljava da na ovom prostoru zaživi tiranska platforma koja Albancima daje ista prava kao i Makedoncima. Bilo kakva realizacija ovog plana znaci direktno iskljucivanje Srba iz života države koju smatraju svojom".

Prema njengovim rečima, logičo je da Srbi učestvuju na strani Makedonaca i podseća da bi usvajanjem tiranske platfome deca u Makedoniji učila albanski.

"Pa zamislite u sedmoj godini jedva da znaju maternji srpski, a treba da znaju već albanski. Srbi će u mestima sa albanskom većinom uostalom poput Makedonaca, živeti u enklavama, a oni u urbanim sredinama, što je potpuna besmislica treba da pošalju decu u školu na albanskom," naveo je Stoilković.

On smatra da je usvajanje tiranske platforme opasno za region jer se time stvara velika albanska država.

Makedonija je, podseća u poslednjih 25 godina ispunila sve zahteve da prava Albanaca proširi što više, ali sada se traže identična prava: jezik, grb, zastava, promena Ustava.

"To ukazuje da nije problem samo poboljšavanje prava Albanaca nego je posredi nešto mnogo šire. Cilj je da se bez proglašenja ujedinjenja dobija brisanje granice izmedu Albanije i Kosova sa Makedonijom"

Zbog toga su ovo protesti i pobuna protiv stvaranja albanske države zaključio je on.

On kaže i da su se obraćali međunardonoj zajednici radi zaštite interesa srpske manjine ali da sve ovo u Makedoniji i vodi međunarodna zajednica a na terenu su samo "izvođači radova."

"Lako je destabilizovati Makedoniju, bacite jednu bombu i to je put bez kraja. Medutim, ovde je ipak rec o široj destabilizaciji. U Srbiji je Musliju rekao: ''Budite srecni što nismo tražili Niš''. Oni jasno govore i šalju poruke" rekao je Stoilković.

tanjug.rs
Foto: youtube/printscreen, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter