Izvor:
02.05.2017 u 16:19
0

DAN D ZA MAKEDONIJU: Džaferi ulazi nasilno u skupštinu, najavljeni novi protesti!

Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM izabran za predsednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve predsedničkog kabineta, pišu makedonski mediji. Međutim, po makedonskom ustavu, sednicu parlamenta može da zakaže jedino predsednik države, Đorđe Ivanov, koji to odbija da uradi, što može izazvati nove nemire. Posebno, imajući u vidu činjenicu da su za večeras najavljeni novi protosti inicijative "Za zajedničku Makedoniju".
"Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom", piše "Telegraf.mk"
"Telergraf", međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu, i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po "ključeve" predsedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje "uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje".
Džaferi je juče najavio za danas novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan jer je izvršen mimo procedure.
MIA istovremeno prenosi saopštenje SDSM koji traže od predsedniak Sobranja Trajka Veljanoskog da oslobodi kabinet i dopusti Džaferiju da preuzme dužnost.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/ivanov-hojt.jpg?m=1493641477
"Talat Džaferi je novi predsednik parlamenta. To je potvrdio i Brajan Hojt Ji koji je rekao da će SAD, EU, NATO i Berlin sarađivati sa Džaferijem. Novi legitmni predsednik će takođe informisati Ðorđa Ivanova da postoji demokratska i legitimna većina u parlamentu i Ivanov je dužan da da mandat za sastav vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu",navodi se u saopšten SDSM.

VMRO-DPMNE u današnjem saopštenju pozova SDSM da uvaži glas naroda i odbiju Tiransku platformu, koja , kako kažu, podriva suverenitet zemlje i da osutanu od insistiranja da Džaferi postane predsednik Sobranja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter