Izvor:
04.05.2017 u 00:12
0

DODIK SUTRA SA SRBIMA U SREBRENICI: Od vitalnog interesa za RS i za našu naciju je da se oni ujedine!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je za sutra održavanje sastanka sa predstavnicima političkih stranaka srpskog naroda u Srebrenici kako bi bila formirana nova parlamentarna većina u toj opštini.

On je poručio da je ujedinjenje srpskih predstavnika od vitalnog interesa za Srpsku i srpski narod, preneo je RTRS.

"Namera mi je da ih ponovo okupim i da kažem da je od vitalnog interesa i za Republiku Srpsku i za našu naciju da se oni ujedine, ne da bi činili nešto zlo Bošnjacima, nego da uključe Bošnjake, ali ne one koji su spremni da podrže politiku isključivanja Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je, međutim, za "Sputnjik" rekao da se još ne zna da li će sastanak biti održan u Srebrenici ili u Banjaluci.

"Oni koji ne uvažavaju Republiku Srpsku ne mogu da budu uvažavani sa naše strane. Zato je potrebno da se tamo okupe političke partije srpskog naroda, SNSD, SDS, DNS, PDP i svi drugi i da, u kombinaciji sa Bošnjacima koji prihvataju legitimitet i legalitet Srpske i njenih institucija, formiraju jednu novu većinu. Verujem da ćemo u tome uspeti već sutra", dodao je Dodik.

Povodom odluke Srpske demokratske stranke (SDS) i drugih srpskih stranaka da raskinu koaliciju sa Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Srebrenici i formiraju savez sa bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA), Dodik je napomenuo da je struktura koja od pre nekoliko dana čini većinu u srebreničkoj skupštini prethodnih osam godina, na primer, ignorisala državne praznike RS i sve odluke vlade u tom pogledu.

On je naveo da je sasvim jasno da je koalicija okupljena oko SNSD na poslednjim izborima dobila podršku većinskog broja Srba u Srebrenici i da Srbi u toj opštini imaju apsolutnu većinu.

"Međutim, prema slovu zakona u Republici Srpskoj, pripadnici nesrpskog stanovništva imaju pravo na jednu od čelnih funkcija u opštinama u kojima žive u značajnom broju. To nama nije problem", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja to što je došlo do određenih razilaženja unutar političkih partija RS, odnosno srpskog naroda.

U Srebrenici su srpske stranke, predvođene SDS, ušle u savez sa bošnjačkom SDA i formirale novu većinu.

Novu većinu u srebreničkoj skupštini čine SDA, SDS, Stranka za BiH, PDP, Prosperiteta za Srebrenicu i bivši odbornik SDP-a Zulfo Salihović.

Alija Tabaković imenovan je za novog predsednika Skupštine opštine Srebrenica, a za njegovog potpredsednika Mile Stanojević, podseća RTRS.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/rs_sputnik, Flickr, Twitter/Grad Bijeljina

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter