Izvor:
08.05.2017 u 20:47
0

Srbomrscu odzvonilo: Hasanbegović isključen iz stranke!

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) isključila je danas iz članstva kontroverznog bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegove kandidature na nezavisnoj listi za lokalne izbore u Zagrebu.

U saopštenju HDZ navodi se da stranački statut propisuje da članstvo u HDZ prestaje kandidovanjem na izborima bez saglasnosti stranke.

Hasanbegović je ranije danas na konferenciji za novinare oštro napao premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića koji pokušava da okupi novu parlamentarnu većinu posle raskida koalicije s Mostom.

On je optužio Plenkovića da je "na svoju ruku i bez konsultacije sa stranačkim telima, hazarderski odlučio da ugrozi opstanak Vlade" i upitao da li HDZ sme da se "upušta u manipulacije koje politički život pretvaraju u moralnu kaljužu".

Izrazio je uverenje da ga podržavaju mnogi članovi HDZ-a koje je pozvao da podrže nezavisnu listu Brune Esih u Zagrebu, iako HDZ u Zagrebu nastupa sa svojom listom i kandidatom za gradonačelnika Dragom Prgometom.

Upitan hoće li podržavati Vladu u parlamentu, s obzirom da ona trenutno zajedno s njim ima tanku većinu od 76 poslanika, Hasanbegović je odgovorio da će to tek biti na dnevnom redu.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije HDZ i Mosta pošto je Plenković iznenada smenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

HDZ i dalje nema parlamentarnu većinu od 76 poslanika, iako je u petak pri izboru novog predsednika Sabora uspeo da skupi toliko glasova.

Medju njima se, medjutim, nalaze glasovi Hasanbegovića, kao i Brune Esih, izabrane u Sabor na listi HDZ.

Uz njih dvoje, glas je dao i desničarski, nezavisni poslanik Željko Glasnović, čije se ime, kao i Hasanbegovićevo, nalazi na listi Brune Esih za lokalne izbore u Zagrebu.

Hasanbegovića je u stranački vrh doveo bivši predsednik HDZ Tomislav Karamarko koji je stranku gurnuo prema radikalnoj desnici.

U prethodnoj vladi HDZ i Mosta, Hasanbegović je bio ministar kulture.

Jedna od njegovih najkontroverznijih izjava bila je ona da je antifašizam floskula, a poznat je i po izjavama u kojima je relativizovao ustaštvo.

Mediji su otkrili i njegove tekstove iz mladjih dana u kojima je o ustašama pisao kao o herojima i mučenicima.

Plenković je po izboru za šefa HDZ okrenuo stranku prema desnom centru.

n1info.com
Foto: wikipedia, hdz.hr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter