Izvor:
10.05.2017 u 18:12
0

Previranja u Hrvatskoj: PLENKOVIĆ NEĆE SRBE U VLADI!

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da vodi pregovore o koalicionom partnerstvu sa opozicionom Hrvatskom seljačkom strankom (HŠ), a sudeći prema izjavama pojedinih članova stranke jedino nepoželjni su zastupnici SDSS-a i HNS-a u budućoj rekonstruisanoj vladi, prenose danas hrvatski mediji.

Plenković je, kako navode, "karte otvorio" na sednici stranačkog Predsedništva rekavši da je, uprkos rezolutnim stavovima lidera Kreše Beljaka da je HŠ opozicija, ta stranka i dalje najpoželjniji partner HDZ-a u formiranju nove parlamentarne većine nakon lokalnih izbora.

Do izbacivanja bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića iz HDZ-a Plenković je prvo poluvreme političke krize završio sa 76 zastupnika na svojoj strani.

Iako je bez Hasanbegovića na 75, on za podršku HDZ-u nije izgubljen, ali neće pristati na vladu s HNS-om, IDS-om ili SDSS-om.

Pozivajući se na izvore iz vrha vladajuće stranke, zagrebački Večernji list piše da će Plenković praktično vrbovati “seljaka po seljaka”, kojih ima četiri u Saboru.

On je na sednici Predsedništva HDZ u ponedeljak rekao da je već razgovarao sa Beljakom, i da će nastaviti te razgovore ne sa šefom HŠ već i sa svakim zastupnikom te stranke pojedinačno.

Iz toga se, primećuje Večernji, može zaključiti da bi HDZ mogao vrbovati “seljaka po seljaka”, ako ne može sve u paketu.

Iako je Plenković “imenom i prezimenom” kao partnera istaknuo jedino HŠ, kao HDZ-ovu sestrinsku stranku, izvori lista tvrde da on nije zatvorio vrata razgovorima i s nekim drugim strankama.

Da Plenković ozbiljno računa na HŠ nakon lokalnih izbora, svedoči i to što je na Predsedništvu tražio da se u pojedinim županijama i gradovima u kojima postoje izraženi sukobi između HDZ-a i HŠ-a smire strasti.

Za pojedine članove HDZ-a, piše list, jedino sporno bi moglo biti ako Plenković u vladu uvede Samostalnu demokratsku srpsku stranku, ali je on na pomen o tome rekao da ne treba dizati tenzije.

Jedini koji je, kako se navodi, na sednici Predsedništva uputio kritiku bio je bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je upozorio da HDZ treba biti jasniji po pitanju novih partnera i da ga ne treba povezivati s HNS-om ili ulaskom u vladu SDSS-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter