Izvor:
13.05.2017 u 23:28
0

PROTESTI U ALBANIJI: HILJADE LJUDI RUŠE EDIJA RAMU! (VIDEO)

Kolona demonstranata, na čelu s liderom vodeće opozicione Demokratske partije Ljuljzimom Bašom, bila je duga 300 metara i protezala se do kancelarije albanskog premijera Edija Rame. Stotine policajaca obezbeđivale su skup, a mnoge ulice bile su privremeno blokirane.

Opozicija, koja bojkotuje parlament od februara i koja je postavila šator ispred kancelarije premijera, tvrdi da će Ramin kabinet manipulisati izborima. Opozicione političke partije nisu se prijavile za učešće na izborima 18. juna, ali su i zapretile da izbori neće biti održani bez njih.

Ambasade SAD i drugih zapadnih zemalja savetovale su svojim građanima u Albaniji da izbegavaju današnji skup. Ramina Socijalistička partija povukla je prošle nedelje kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima u gradu na zapadu Albanije, zbog strahovanja od sukoba sa pristalicama opozicije koji su najavili protest u istom danu u tom gradu.

Pokušaji predstavnika EU i SAD da promovišu dijalog među albanskim političkim strankama nisu dali rezultate, a evropski komesar za proširenje Johanes Han upozorio je u četvrtak da se "demokratski proces mora nastaviti, čak i ako neki odluče da ne učestvuju".

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju pozvala je juče albansku opoziciju da se suzdrži od nasilja u protestima protiv vlade, prenosi Tanjug.

edi-rama

U objavi OEBS-a, na Tviteru navodi se da je "pravo na slobodno i mirno okupljanje jedan od temelja demokratije, nema mesta u Albaniji 2017. godine za nasilje". Oni bojkotuju parlament od februara i zahtevaju da Rama podnese ostavku pre izbora, jer se plaše da će njegov kabinet manipulisati izborima. Albanija očekuje da pokrene pune pregovore o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko održi fer i slobodne parlamentarne izbore 18. juna i započne reformu pravosuđa, koju je blokirala opozicija, napominje AP.

Dva sata pre opozicionog protesta, albanske organizacije za zaštitu prava homoseksualaca održale su godišnju gej paradu u Tirani bez ikakvih incidenata i zatražile od vlade da usvoji zakon o istopolnim brakovima i priznavanju statusa transrodnih osoba.

Za razliku od prethodne godine, zapadne diplomate nisu viđene na paradi.

Video možete pogledati OVDE.

Izvor: rts.rs
Foto: Twitter/GazetaKohaJone, Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter