Izvor:
14.05.2017 u 12:56
0

Josipović: HRVATSKA PODRŽAVA USTAŠTVO!

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović se saglasio da državni vrh Hrvatske daje "krila" renesansi ustaštva.

Na konstataciju da zvanični Zagreb, posebno ministar za kulturu Zlatko Hasanbegović, pa i premijer Andrej Plenković, svojim izjavama i gestovima kao da daju "krila" renesansi ustaštva, Josipović je rekao:

"To je istina i, recimo, moja najveća kritika premijeru Plenkoviću, koga inače poznajem. Nije imao snage da reaguje po pitanju ustaštva, što je velika šteta, pogotovu kada je reč o ploči u Jasenovcu, što je apsolutno skandal i sramota za svaku državu."

Prema rečima Josipovića, imati baš u tom logoru i spomeniku holokaustu ploču na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" prosto je nedopustivo.

"Očekivao sam od svake demokratske vlade, bilo da je ona leva ili desna da to ne dopusti", dodao je on.

Josipović kaže da ga ceo proces revitalizacije ustaštva ili nacizma uopšte, jako pogađa.

"Vaspitavan sam, ne samo u mojoj porodici, nego i u školi, i među bliskim prijateljima, da poštujemo vrednosti antifašizma i da znamo koje je zlo bio nacizam", rekao je on.

Prema njegovim rečima bilo je "grešaka i nekih zločina" i sa strane antifašista, ali suština je da je bilo moralno ispravno boriti se protiv Hitlera, a da je moralni zločin bio služiti mu i tu se nikako ne smeju "brkati lončići".

Upitan koliko je u prodržavnim hrvatskim medima danas nekakav mejnstrim da se relativizuju ustaški zločini, Josipović je rekao da to zavisi od medija i od autora pojedinog priloga, "a mi prilično jasno raspoznajemo novinare, pisce ili urednike koji imaju određeni revizionisticke ambicije".

"Moram reći da ima i onih drugih koji im se suprostavljaju, ali pojava ljudi koji prepoznaju vrednosti antifašizma nije, nažalost, sada tako česta. Suština problema je u tome što se ne sme voditi politika "ravnomernosti" koja kaže jedan fašista, jedan antifašista. Mora postojati jasna politika koja afirmiše vrednosti antifašizma, a ne ona koja u istu ravan stavlja fašiste i antifašiste", istakao je Josipović.

Izvor: tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter