Izvor:
17.05.2017 u 17:24
0

UŽIVO IZ SKOPLJA – ZAEV NOVI PREMIJER MAKEDONIJE: Dobio mandat od predsednika Ivanova!

IVANOV PREDAO MANDAT ZA SASTAV NOVE VLADE LIDERU SDSM ZORANU ZAEVU !

Tačno u podne u vili Vodno u Skoplju predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu.

Ivanov i Zaev nisu davali izjave.

Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu Vodno, a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Lider SDSM Zaev je mandat za sastav nove vlade dobio nešto više od pet meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

SDSM je parlamentarnu većinu dogovorio sa tri albanskepartije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov predaće u podne mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Rok za predaju mandata isticao je sutra.

Ovakva odluka se očekivala jer je Zaev poslao Ivanovu garancije da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju.

Nešto ranije je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Ji izjavio za Balkan insajt da očekuje da će Zaev biti mandatar za formiranje nove vlade, podseća Sloboden pečat.

Inače, Zaev nije želeo da komentariše mogućnost šta će se desiti ukoliko Ivanov do 19. maja ne dodeli mandat za sastavljanje nove Vlade.

– Druge varijante i mogućnosti svakako postoje, ali ja sam zaista posvećen formiranju novoizabrane većine u parlamentu, razmatranju primedaba Ivanova i odstranjivanju tih primedaba našim radom kako bi se omogućilo dodeljivanje mandata – izjavio je ranije Zaev za N1, dodajući da je svima preko glave političke krize u Makedoniji.

– Nasilje koje se dogodilo u parlamentu velika je sramota za našu Makedoniju, pred celim svetom, pa i kod kuće. Verujem da je svima dosta ovoga. I naposletku, Makedonija mora ući u normalne demokratske procese, vratiti institucije, funkcionisati normalno, a naravno, podsticaj mi daje i odluka našeg političkog protivnika VMRO-DPMNE da konačno pređe u opoziciju.

Izvor: Tanjug/N1

Foto: Facebook/zoran zaev

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter