Izvor:
18.05.2017 u 16:36
0

MAKEDONIJA PRED CEPANJEM: Albanci neće u vladu Zaeva bez „Tiranske platforme“!

SDSM će danas započeti razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima nakon što je lider te stranke Zoran Zaev dobio mandat od predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova za formiranje vlade.
Zaev je najavio da će najpre razgovarati sa Demokratskom unijom Albanaca (DUI), partijom BESA i Alijansom Albanaca koje su mu obezbedile potpise potrebne za dobijanje mandata, navodi MIA.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/bilal%20kasami.JPG?m=1495099988

DUI ima 10 mesta u Sobranju i ključni je partner SDSM koji ima 49 mandata. Alijansa Albanaca ima tri mesta, dok još pet ima BESA koja je signalizirala da je moguće i da ne bude u vladi ako "tiranska platforma" ne bude dovoljno snažno implementirana.

Lider BESA Bilal Kasami rekao je u sredu da na sastanku sa Zaevom nije bilo reči o učešću ove stranke u vladi, te da su uslovi postavljeni u albanskoj platformi.

"Ni u jednom trenutku albanske partije nisu prihvatile da se uzdrže od albanske platforme", rekao je on, dodavši da očekuje "redefinisanje Makedonije".
VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja će, svi su izgledi, u novom sazivu Sobranja i izborom vlade, nakon 11 godina vlasti preći u opoziciju, pozdravila je to što je Ivanov Zaevu dodelio mandat za sastav nove vlade, tek nakon što je on, kako navode, odbacio tzv. "tiransku platformu".
http://images.happytv.tv/var/resizes/Region/Ivanov.jpg?m=1464399224
Funkcioner te stranke Nikola Todorov ukazao je da koalicioni partneri Zaeva nisu potpisali garancije koje su dostavljene predsedniku Ivanovu, već da je to učinio samo lider SDSM.
"Od danas, SDSM Zoran Zaev nosi sav teret odgovornosti, a svi znamo koliko malo vredi reč lidera socijaldemokrata", rekao je Todorov, preneli su makedonski mediji.
Istakao je da će VMRO-DPMNE pažljivo pratiti rad buduće vlade i da mu neće dozvoliti nijednu mogućnost da odstupi od garancija koje je potpisao.

Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter