Izvor:
25.05.2017 u 17:49
0

ZAEV PORUČIO: Makedonija dobija vladu početkom naredne nedelje!

Makedonija bi početkom sledeće sedmice trebalo da ima novu koalicionu vladu, izjavio je mandatar za sastav makedonske vlade i lider SDSM Zoran Zaev.

On je u sredu uveče u Briselu, gde je bio na večeri balkanskih premijera u organizaciji EU, istakao da su pregovori sa albanskim partijama, članicama parlamentarne većine, "u punom jeku" i da očekuje zatvaranje spiska ministara do kraja sedmice.

"Mogu da kažem da smo sa svim partijama (DUI, Alijansa za Albance), osim sa Pokretom Besa, blizu i po pitanju kadrova i resora. Sa Besom još razgovaramo o tome. Pokušaćemo do kraja sedmice da pošaljemo predlog programa i sastava vlade Sobranju", rekao je Zaev.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu sredu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice parlamentarne većine – DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

Opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevskog ima 51 poslanika, a najmanja albanska stranka DPA dva.

Prema Poslovniku o radu Sobranja, sednica za izbor vlade treba da se održi u roku od 15 dana od trenutka kada mandatar dostavi program i sastav vlade. Predsednik Sobranja taj predlog mora odmah da pošalje poslanicima, a Talat Džaferi je najavio da će odrediti bar tri dana za razmatranje predloga.

Rasprava o vladi ograničena je na dva dana i o predlogu se u celini glasa do isteka drugog dana. Za vladu je potrebno najmanje 61 glas poslanika.

b92.net
foto:wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter