Izvor:
31.05.2017 u 03:25
0

ĆIRILICU PROTERUJU IZ CRNOGORSKIH ŠKOLA: Diskriminisan srpski jezik?

Oštro upozorenje i protest iz Vasojevića povodom poslednjeg poteza Vlade. Roditelji napismeno moraju da traže svedočanstvo koje nije napisano latinicom.

Vlada diskriminiše srpski jezik i ćirilično pismo, odnosno ugrožava prava srpskog naroda u Crnoj Gori. Pre svega, Srbima je zabranjeno da govore svojim jezikom i da pišu ćirilicom. U Crnoj Gori svi imaju svoja prava jedino ih Srbi nemaju.

Ovo se, između ostalog, kaže u izjavi za javnost koju su u ime Saveza Udruženja oblasti Vasojevića "Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline" potpisali Branislav Otašević, predsednik SNO, i poverenik Srpskog udruženja "Ćirilica" za Plav, i Goran Kiković, potpredsednik Saveza Udruženja oblasti Vasojevića "Srpske narodne odbrane Vasojevića i Limske doline", glavni i odgovorni urednik časopisa "Glas Holmije" i poverenik Srpskog udruženja "Ćirilica" iz Berana.

Prema njihovim rečima, model po kome se sprovodi diskriminacija nad srpskom decom je najgori baš ove školske godine, jer su roditelji morali da napismeno predaju zahtev upravama škola u kojem se izjašnjavaju da žele da svedočanstva i knjižice njihovoj deci treba da budu izdate na ćiriličnom pismu.

– Zanimljivo je istaći da to nisu morali da rade kada je u pitanju latinično pismo, jer se nisu morali izjašnjavati povodom toga. Budući da zakonske odredbe za ovo ne postoje, direktori su dobili interna uputstva kako da ovo završe. Veoma mali broj roditelja je tražio ćirilična svedočanstva. Većina roditelja nemaju vremena da lično predaju zahtev, drugi deo roditelja nje ni znao, jer ih neke razredne starešine nisu obavestile, tako da se ćirilica namerno isteruje iz obrazovnih ustanova, dok je na delu kršenje 13. člana Ustava Crne Gore, u kojem piše da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Malim brojem zahteva direktori škola se na ovaj način dodvoravaju nadležnima u Ministarstvu prosvete i nastavljaju svesno kršenje Ustava Crne Gore iz koga je već odavno izbrisan srpski jezik kao službeni namećući kao službeni jezik manjine – crnogorski.

Nametanje jezika manjine većini građana u Crnoj Gori predstavlja presedan i nasilje manjine nad većinom. Nasilje režima i jezička diskriminacija najviše pogađaju našu decu i učenike srpske jezičke zajednice, jer im se nameću udžbenici koji nisu adekvatni za učenike srpske jezičke zajednice, pisani su latinicom, a osim specifičnosti crnogorskih slova, ima i nedostatke u kvalitetu novih tekstova od ekstremnih pisaca koji su nasilno nametnuti, utiču na kvalitet obrazovanja i time diskriminaciju dece.

Nasilje vladajućeg režima nad građanima relevantne većine dovodi do tihe asimilacije srpske jezičke zajednice, kažu Kiković i Otašević, koji naglašavaju da je "svih ovih godina Srbima uskraćeno univerzalno pravo na rad odnosno da rade u javnoj upravi".

NAJVIŠE SRBA NA BIROU RADA

– SRBI su najbrojnija populacija na Birou rada – navode Kiković i Otašević. – Oni su jedina nacija u Crnoj Gori koja ne može da ima dvojno državljanstvo, dok Albanci, Hrvati i Bošnjaci mogu. Studenti na Filološkom fakultetu, koji studiraju na katedri za srpski jezik, diskriminisani su u odnosu na one koji studiraju takozvani crnogorski jezik, jer ne mogu da dobiju posao i da predaju na jeziku koji su studirali.

PRAVE MANjINSKI NAROD

– Preduzetnicima, koji se izjašnjavaju kao Srbi, država ne odobrava subvencije. Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve se proteruje iz Crne Gore, a srpski politički lideri se hapse i proglašavaju za državne neprijatelje kao da Crna Gora nije i njihova država. Očigledno da je cilj ovakvog položaja Srba i srpskog jezika i ćiriličnog pisma asimilacija srpskog naroda i pokušaj da se uvrsti kao manjinski narod i da se svede na pet odsto – ističu Kiković i Otašević.

Izvor: Novosti
Foto: YouTube Printscreen/RTV Mag

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter