Izvor:
12.06.2017 u 19:06
0

Hrvatska dobija NEVIDLJIVE VOJNIKE!

Uz neophodnu vojnu moć i borbenu spremu, jedna od najvećih prednosti u ratovanju i drugim vojnim akcijama je biti maksimalno neopažen za neprijatelja. Hrvatska tekstilna kompanija Čateks iz Čakovca u tome je smeru ostvarila veliki uspeh. Prvi su u Evropi proizveli novu vrstu tkanine za specijalne vojno-policijske namene, zahvaljujući kojoj uniforme vojnika postaju "nevidljive".

Naime, kompanija je proizvela šaru koja već na pet metara postaje stopljena s okolinom, a u infracrvenom spektru osoba u uniformi gotovo da se vidi kao deo prirode.

Nova tkanina razvijena je u saradnji s američkim i slovenskim partnerima, a satkana je od mešavine najkvalitetnijeg pamuka i novog CORDURA vlakna koje je proizvela kompanija Invista iz SAD, piše Al Jazeera.

Zahvaljujući toj saradnji, kaže projekt menadžer Ivan Karol iz Čateksa, dobili su priliku prvi u Europi da razvijaju tkaninu s novim vlaknom. Rad na projektu nove šare trajao je više od dve godine.

Ističući da nevidljivost u modernom ratovanju kao takva, naravno, ne postoji, Karol objašnjava da su u kompaniji napravili pomake u vidljivom (dnevnom) i nevidljivom (noćnom) spektru.

– TRI/PAT prikrivna šara je vizualno proporcionalno balansirana prikrivna šara čije su temeljne "konstrukcijske jedinice" trougao i poligonalni oblici. Upravo takvi oblici dominiraju u prirodi, pa je logično bilo iskoristiti ih u dobrim proporcijama kod izrade šare – kaže Karol.

– U vidljivom spektru – po danu – vojnik u igri svetla i sene ima veće izglede drži li se sene i prirodnih fizičkih barijera kako bi se izbegla termalna detekcija. Vođeni time, šara je razvijena da u vidljivom spektru najbolju mimikriju nudi upravo u takvom načinu jelovanja. Igrom proseka boja postigli smo optimum u ekstremnim i maksimum u tranzicionim godišnjim dobima – kaže Karol.

– Noćni uslovi zahtevaju poseban pristup razvoja boja jer na primer nijansa smeđe može da reflektuje ambijentalnu svetlost kao svijetli ton ili kao tamni ton. Pojednostavljeno, u infracrvenom spektru zelena i smeđa boja mogu da reflektuju jednaku monokromatsku svetlost. U saradnji sa luksemburškom tvrtkom ACTinBLACK sarl. uspješno smo u jednoj šari funkcionalno spojili vidljivi i infracrveni spektar i time osnovni zaštitni sloj vojnika – uniformu – zadržali u koraku s detekcijom – navodi dalje.

Šara poseduje mikro i makro uzorak, a njihov je zadatak razbijanje konture čoveka na bližoj i većoj udaljenosti.

– Možemo vrlo čvrsto stati iza rečenice da smo gore nabrojenim operativcu na terenu znatno povećali izglede – kaže Karol.

Al Jazeera

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter