Izvor:
23.06.2017 u 01:20
0

Nekada su bili najbliži saradnici: ZAŠTO SU ZARATILI ORBAN I SOROŠ?

Milijarder Džordž Soroš sada je politička meta broj jedan mađarskog premijera Viktora Orbana, iako je upravo on još 1989. godine Orbanu platio studije u Velikoj Britaniji, a donirao je i milion dolara mađarskoj vladi kao pomoć zbog ekološke katastrofe.

Soroš je godinama trošio stotine miliona dolara finansirajući obrazovanje i projekte civilnog društva u Mađarskoj, zemlji u kojoj je rođen, preko Fonda za otvoreno društvo (OSF).

Međutim, sada je na bilbordima širom Budimpešte Soroš predstavljen kao "politički lutkar", a prošle nedelje je mađarski parlament usvojio zakon koji zahteva da se nevladine organizacije deklarišu kao "strani agenti" ukoliko prime novac iz inostranstva.

Taj potez mnogi vide kao direktan udar na Soroša, koji je u Budimpešti osnovao Centralnoevropski univerzitet, navodi Gardijan, a prenosi B92.

Kako objašnjava britanski list, Soroševa reputacija u Mađarskoj duboko je poljuljana u toku migrantske krize 2015. godine, kada je on kao neko ko se zalaže za human tretman nad izbeglicama, stao protiv mađarske ultra-konzervativne vlade, koju predvodi Orban.

U proteklih nekoliko meseci taj spor se intenzivirao, a Orban je milijardera opisao kao nekog ko je "uništio živote desetine miliona ljudi" sa spekulacijama oko valute.

Soroš je uzvratio kada je u Briselu ranije ovog meseca mađarsku vladu nazvao "mafijaškom".

"On (Orban) nastojao je da svoju politiku formuliše kao lični konflikt nas dvojice i od mene je napravio metu propagande", tvrdi milijarder.

Soroš je rođen kao Ðerd Švarc 1930. u porodici mađarskih Jevreja. Njegov otac promenio je porodično prezime kako bi bilo više “mađarsko".

Kao dečak tridesetih godina, živeo je u centru Budimpešte sve dok njegova porodica nije bila primorana da se razdvoji i promeni identitet kako bi preživela holokaust.

Mađarsku je napustio 1947. zbog studija u Londonu, a kasnije je otišao u SAD, zarađujući milijarde kao investitor.

Soroš, međutim, nije "negativac" samo u Mađarskoj.

U Rumuniji, lider Socijal-demokratske partije Liviju Dragnea rekao je da su Soroševe organizacije "hranile zlo" u zemlji, dok su ga neki poljski zvaničnici označili kao "najopasniju osobu na svetu", navodi Gardijan.

Foto: Facebook/orbanviktor

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter