Izvor:
27.06.2017 u 18:05
0

Sud u Hagu potvrdio: Holandija delimično kriva za Srebrenicu! Mirovnjaci traže odštetu!

Holandski Apelacioni sud potvrdio je da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su proterani iz holandske baze UN u blizini Srebrenice, nakon što su to područje zauzele trupe bosanskih Srba, javlja Rojters.

Ova odluka potvrđuje odluku iz 2014. godine prema kojoj su holandski mirovnjaci mogli da znaju da će bosanski Srbi ubiti muškarce koji su tražili utočište u bazi u selu Potočari, ukoliko budu prisiljeni da je napuste – kao što jesu.

Ova odluka se smatra izuzetkom, s obzirom da UN uživanju imunitet od krivičnog gonjenja.

U svakom slučaju, ovaj holandski slučaj je gotovo jedinstven, s obzirom da državu, koja učestvuje u mirovnoj misiji UN, proglašava odgovornom za svoje postupke, navodi Rojters.

Ova odluka je izrečena po tužbi koju su podnele "Majke Srebrenice" protiv Holandije.

AFP je danas preneo da će 206 holandskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog sviih štetnih posledica koje trpe povodom tog slučaja.

Punomoćnik ovih vojnika, advokat Majkl Ruperti rekao je holandskom mediju (Dutch late night talk show Jinek on Monday) da će u utorak 206 njegovih klijenata tražiti kompenzaciju od po 22.000 evra, a ukupna suma odštete iznosti oko 4,5 miliona evra.

"Oni i dalje osećaju štetne posledice u svim aspektima svog života i veruju da je za to odgovorno ministarstvo odbrane", rekao je Ruperti.

Ministarka odbrane Janin Henis-Plashert prošle godine je priznala da je holandski bataljon koji je poslat u Bosnu bio "bez adekvatne pripreme… bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, da bi zaštitio mir koji više nije postojao".

"To je bila nerealna misija, u nemogućim uslovima", rekla je ona, podseća AFP.

tanjug.rs
Foto: Foto: Twitter/rs_sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter