Izvor:
29.06.2017 u 08:50
0

DAN ODLUKE: Hrvatska i Slovenija danas rešavaju pitanje o granicama!

Danas je "dan D" za Sloveniju i Hrvatsku s obzirom na to da će Arbitražni sud u Hagu, kako je najavljeno, saopštiti konačnu presudu o graničnom sporu dve zemlje u Piransom zalivu, i dok iz Slovenije poručuju da

novih pregovora neće biti, hrvatski državni vrh tvrdi da ih se ta odluka ne tiče i ne obavezuje zvanični Zagreb.

Hrvatska je, naime, 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog spora zbog njegove kompromitacije, a zagrebački mediji prenose da će slovenački premijer Miro Cerar danas prisustvovati posebnoj sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, koja će, kako se navodi, biti održana u tzv. "gluvoj sobi", odnosno prostoriji tehnički zaštićenoj od mogućeg prisluškivanja.

Prostorija se, navode, nalazi u podrumu parlamenta u Ljubljani.

Tvrdi se i da u Sloveniji sve vise raste napetost, a političku i medijsku atmosferu opizuju kao uzavrelu uoči objavljivanja odluke arbitražnih sudija.

Podseća se i da je slovenački državni vrh ovu odluku arbitražnog suda poslednjih dana nazivao istorijskom, a sutrašnji dan presudnim za svoju državu i pomorsu orijentaciju Slovenije, koja očekuje da će arbitražom dobiti kontakt s otvorenim morem.

"Proglašenje arbitražne presude biće "treća prelomna" u životu naše mlade države. Prva je bila kad se Slovenija osamostalila pre 26 godina, druga kad je 2004. godine ušla u EU i NATO. Treća će se prelomnica dogoditi u četvrtak, kad će biti određena naša "konačna granica" s Hrvatskom", rekao je za mariborsku Večer predsednik parlamenta Milan Brglez, profesor na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani i potpredsednik stranke premijera Cerara, koji slovi za odličnog poznavaoca međunarodnih odnosa.

Brglez je pozvao građane da sutra i kasnije ne nasedaju na moguće, kako je rekao, spinove i lažne vesti koje će se širiti.

Upozorio je da treba verovatni zvaničnoj odluci arbitražnog suda, slovenačke vlade i parlamenta.

Cerar je presudu ovih dana u istupima za medije nazivao istorijskim događajem za obe države u soru, ali i "danom D" za Sloveniju.

Slovenski mediji danima intenzivno izvešćuju o arbitraži, a Slovenačka tv je za sutra najavila specijalne priloge u prajm tajmu vezano za arbitražu i pitanje Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale.

Jedinstveno mišljenje zvanične Ljubljane je da presuda arbitražnog suda nema alternativu.

Nekadašnji stručnjak za trgovačko pomorsko pravo Marko Pavliha govori o mogućnosti tužbe protiv Hrvatske u slučaju nepostupanja po presudi.

On je, naime, za Slovenački radio izjavio da u implementaciji presude arbitara ne očekuje incidente te kaže da Slovenija u prvim danima nakon njene objave mora delovati suzdržano, istrajno koristeći diplomatska, a ne druga sredstva.

"Ali, ako bi Hrvatska i dalje odbijala svaku pomisao da prihvati arbitražnu presudu, onda bi Slovenija kao o krajnjem sredstvu trebala razmišljati o tužbi protiv Hrvatske pred sudom Evropske unije u Luksemburgu", smatra Pavliha.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec u četvrtak će, kao zastupnik slovenačke vlade, u Hagu prisustvovati čitanju presude za koju je, navode mediji, i lično vrlo zainteresovan jer ga je opozicija neuspešno pokušala smeniti pre dve godine, u vreme tzv. arbitražne afere, kada su objavljeni snimci razgovora njegove tadašnje saradnice Simone Drenik s tadašnjim slovenačkim sudijom Jernejem Sekolecom, u kojem su se između ostalog dogovarali o strategiji uticaja na sudije i nedopuštenom dodatnom ulaganju dokumenata u sudski spis.

Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci uglavnom provode u Hrvatskoj.

TAnjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter