Izvor:
30.06.2017 u 03:28
0

NAKON ODLUKE ARBITRAŽNOG SUDA: Plenković i Cerar neće preduzimati jednostrane poteze!

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je večeras telefonom sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom o današnjoj odluci Arbitražnog suda u Hagu o Piranskom zalivu i dogovoreno je da se neće preduzimati nikakvi jednostrani potezi, saopšteno je iz Banskih dvora.

Navedeno je da će se premijeri dve zemlja sastati 12. jula u Ljubljani.

Plenković je ponovio da Hrvatska ostaje pri odluci da je današnja arbitražna odluka ni na koji način ne obavezuje i da je neće primenjivati, stoji u saopštenju, prenosi Hina.

Slovenački premijer Miro Cerar takođe je ponovio stav Slovenije o odluci suda u Hagu za koju smatra da je treba poštovati.

Dvojica čelnika dogovorila su se da neće preduzimati jednostrane poteze te da će razgovore nastaviti 12. jula u Ljubljani, uoči sastanka Berlinskog procesa u Trstu 12. i 13. jula. Reč je o inicijativi pokrenutoj 2014. kojom se promoviše regionalna saradnja, rešavanje otvorenih pitanja i dalja stabilizacija evropskog jugoistoka.

Arbitražni sud presudom o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske odlučio je ranije danas da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, kako to područje nazivaju Hrvati, pripada Sloveniji, koja je posebnim aktom udruživanja dobila i koridor prema međunarodnim vodama.

Posebnim aktom udruživanja "juction", Sud je odredio područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se Sloveniji omogućuje pristup međunarodnim vodama.

Što se tiče kopnene granice dve zemlje, ona je gotovo neupitna, osim na tromeđi Slovenije, Hrvatske i Mađarske i na ušću reke Dragonje.

Izvor:Tanjug.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter