Izvor:
09.07.2017 u 02:06
0

REPUBLIKA SRPSKA UZVRAĆA UDARAC SUDU BIH!

Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske uskoro će, na sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, razgovarati o strategiji Banjaluke posle odluke Ustavnog suda da potvrdi obeležavanje dva praznika BiH – saznaju "Novosti".

Lideri partija u Srpskoj listom su osudili to što je Ustavni sud odbacio zahtev poslanika Narodne skupštine RS da se proglasi neustavnim obeležavanje 1. marta kao "dana nezavisnosti" i 25. novembra kao "dana državnosti" BiH. Potpisnici tog zahteva očekivali su da se primeni isti aršin kao kad je sud poništio proslavu 9. januara – Dana RS. Tada je navedeno da se time vređaju osećanja drugih naroda.

Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD, koji je podneo apelaciju, smatra da je odluka suda bila politička:

– Ne možete imati dva aršina, a pozivati se na isti Ustav. Ono što u njemu piše za Srbe, to piše za Bošnjake i Hrvate. Sve što je navedeno u osporavanju Dana RS u još gorem obliku odnosi se i na 1. mart!

On kaže da će Srpska spremiti odgovor i koristiti sva raspoloživa sredstva, ali zasad ne iznosi plan. Jedan od mogućih scenarija nagovestio je Dodik: blokada suda, tako što bi RS povukla svoje sudije iz te institucije.

– To bi bilo moguće samo ako bi dvojica srpskih sudija, svojom voljom, podnela ostavke na svoje pozicije – objašnjava za "Novosti" bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić.

On kaže da entiteti nemaju mehanizme za opoziv sudija iz ovog suda:

– Ukoliko bi sudije podnele ostavke, Srpska bi bila dužna da preko skupštine izabere nove. Ako neće da ih izabere, onda bi to bio problem za Ustavni sud.

Iako nije poznato kako su glasale sudije Ustavnog suda BiH, "Novosti" saznaju da odluku o odbacivanju apelacije nije doneo pun saziv. Pojedine sudije pripremaju i izdvojena mišljenja.

SPORAN 1. MART

SIMIĆ smatra da je odbacivanje apelacije o 25. novembru očekivano, jer je ta odluka doneta u "preratnom periodu". Međutim, odluku o 1. martu donela je Federacija BiH i ne može se primenjivati na Srbe:

– I u odluci o Danu RS rečeno je da to nije bila odluka sva tri konstitutivna naroda.

Novosti

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter