Izvor:
20.07.2017 u 19:11
0

PRETNJA OD ISLAMSKIH EKSTREMISTA NA KOSOVU SVE VEĆA: Najnoviji izveštaj Stejt departmenta zabrinjavajući!

Srbija je u 2016. godini donirala 10 tona oružja za borbu protiv terorizma, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta o terorizmu u Evropi u 2016. godini.

Srbija se nalazi u sličnoj situaciji kao i druge države zapadnog Balkana, kada je u pitanju zabrinutost zbog transnacionalnog terorizma, jer se nalazi na istorijskoj tranzitnoj ruti između Bliskog Istoka i Zapadne Evrope, na takozvanoj "balkanskoj ruti" kojom se švercuju oružje, narkotici i ljudi, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Vlasti Srbije alarmirane su da međunarodni teroristi mogu biti u Srbiji ili prelaziti preko njene teritorije i vlada nastavlja sarađivati sa susednim državama na unapređenju bezbednosti na granici i razmeni informacija, navedeno je u izveštaju.

Pretnja od islamskih ekstremista na Kosovu je rasla, delimično podržana finansijama stranih organizacija koje propovedaju ekstremističku ideologiju i nasilne ekstremističke grupe koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regurutovanje sledbenika.

Sa Kosova je u Irak i Siriju otišlo 315 osoba da se bore na stani ID ili Al-Nusra fronta (ogranka Al-Kaide u Siriji), od kojih je ubijeno 58, navodi se u izveštaju.

Vlada Kosova, navodi se, sprovodi opsežne mere na suzbijanju terorizma.

U izveštaju se navodi da je Srbija u 2016. godini donirala 10 tona municije za borbu protiv Islamske države.

– Teška ekonomska situacija u Srbiji nastavlja da ograničava mogućnosti dodatnog finansijskog ili materijalnog doprinosa Koaliciji – navodi se u izveštaju i dodaje da je Beograd partner Globalne koalicije protiv ISIS-a.

S druge strane, Ministarstvu unutrašnjih poslova je donirana informaciona tehnologija vredna oko 400 hiljada dolara, kako bi se razvili antiteroristički kapaciteti Srbije.

U izveštaju Stejt departmenta navodi se da su srpske vlasti u 2016. godini nastavile sa naporima u borbi protiv terorizma, a srpski lideri sarađivali su sa SAD i međunarodnom zajednicom u razvijanju jačih mera i strategija.

Stejt department u izveštaju navodi da su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno informativna agencija (BIA) nastavili bilateralnu saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, sa fokusom na praćenje i zaustavljanje migranata na balkanskoj ruti.

Dodaje se da su u protekloj godini načinjeni pomaci i da je registrovano 110 hiljada od 135 hiljada migranata koji su prošli kroz Srbiju.

Vlada SAD partnerski sarađuje sa srpskim vlastima, bezbednosnim službama i agencijama kako bi se sprečili propusti kao onaj iz 2015. godine, kada je utvrđeno da je jedan od učesnika u terorističkom napadu u Parizu prošao kroz Srbiju kao izbeglica– ističe Stejt department.

U izveštaju se podseća da su srpski ministri unutrašnjih i spoljnih poslova javno osudili aktivnosti Islamske države i istakli važnost učešća Srbije u globalnim naporima da se ova teroristička organizacija porazi.

Srbija se pohvaljuje kada je u pitanju strateški i međuagencijski pristup borbi protiv terorizma, koji je, kako tvrdi Stejt department, napravio progres u 2016. godini. Očekuje se da nacionalna strategija za borbu protiv terorizma, čija izrada je počela u 2015, bude završena ove godine.

Kada su u pitanju ostale zemlje regiona, Stejt department kaže da su vlasti u BiH povećale "antiterorističke kapacitete", ali da su "nasilna islamistička ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u toj zemlji.

Makedonske vlasti, konstatuje se u izveštaju, procenjuju da članova i simpatizeri IS i dalje ima u ovoj državi.

Stejt department podseća da je Makedonija u 2016. godini sprovela tri značajne protivterorističke operacije, od kojih je jedna bila u koordinaciji sa vlastima u Albaniji i na Kosovu, što je dovelo do hapšenja 23 osobe u Albaniji, na Kosovu i Makedoniji.

Telegraf
Foto: Twitter/SOFREP

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter