Izvor:
15.08.2017 u 16:44
0

Srpska kontra Bošnjacima: NA TV SERIJU O ALIJI ODGOVARAJU FILMOM O KARADŽIĆU!

Na najavu snimanja mini-serije "Alija", u turskoj produkciji, o životu Alije Izetbegovića, RTRS mogla bi da odgovori – ekranizovanjem životne priče prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića!

Tako će se desiti, ako čelnici televizije u Banjaluci poslušaju savete i ideje predsednika RS Milorada Dodika i Karadžićeve ćerke Sonje.

Za tursku državnu televiziju TRT, seriju u kojoj je, kako se spekuliše, vođa Bošnjaka u ratu i prvi predsednik predsedništva BiH, prikazan kao čovek "ogromnog strpljenja, dobrote i emocija", produciraće kuća "Sandžak medija". Snimanje bi trebalo da traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Projekat turske televizije, Dodik je nazvao pokušajem da se opere Izetbegovićeva biografija, a da je njegova politika bila politika muslimanskog nacionalizma koja je donela smrt mnogim Srbima. On ocenjuje da je "ispalo da je Karadžić jedino kriv što je živ i što je otišao u Hag, dok je Aliju smrt sprečila da tamo ode da bi mu se sudilo":

– Zato RTRS treba da snimi film o Karadžiću i njegovom učešću u borbi za slobodu srpskog naroda. Vlada bi trebalo da obezbedi sva neophodna sredstva da bi taj film u najskorije vreme bio snimljen. Ako može Alija da ima film uz asistenciju sina Bakira, ne vidim razlog zašto ne bi bio snimljen film o Radovanu.

Za Dodika, "vrhunac priče je to što je Bakir Izetbegović učestvovao u radu ekipe koja snima film":

– On se pojavio u Tarčinu, mestu gde su Srbi bili zatvarani, šikanirani, gde su umirali, gde je njegov otac dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu.

Da se serijom o Karadžiću treba suprotstaviti pokušaju da se kroz TV projekat "Alija" plasira bošnjački pogled na istoriju rata u BiH, smatra i Sonja Karadžić Jovičević:

– To je preko potrebno da bi Srbi i celi svet videli kakav je Radovan bio lekar, pisac i političar. Kroz priču o njemu treba pokazati istinu kako su se Srbi početkom devedesetih borili za goli život. Srbi u BiH nisu vodili osvajački rat, već su bili prinuđeni da se brane. Sve činjenice su na našoj strani.

Prema njenim rečima, serija ili film o Karadžiću ne bi bili "utuk na utuk", jer je RS to odavno trebalo da snimi:

– Ne treba to sada da radimo zbog serije o Aliji, već radi sebe, Srpske i budućih generacija. Srbi moraju da znaju da se Radovan i Alija ne mogu dovesti u bilo kakav paritet.

novosti.rs
Foto: Twitter/Balkan TJ BIRN, Twitter/InSerbiaNetwork

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter