Izvor:
06.09.2017 u 18:47
0

VUČIĆ U SARAJEVU: Prošlost nas razdvaja, a budućnost spaja!

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija i BiH moraju da imaju najbliže odnose, što podrazumeva međusobno poštovanje i poštovanje granica.

"Zato sam predlagao stvaranje ekonomske zone, jer mislim da više stvari možemo zajednički uraditi i po pitanju carina, taksi, poreza…, da de fakto konstituišemo zajedničko tržište i jedinstveni ambijent za privlačenje stranih investitora", rekao je Vučić za sarajevski Dnevni avaz.

Vučić je to izjavio pred sutrašnju zvaničnu posetu BiH.

Prema njegovim rečima, ono što u ovom trenutku razdvaja BiH i Srbiju jesu pitanja iz prošlosti i "strast koja obično proističe iz religioznih opredeljenja".

"Spaja nas upravo budućnost", ocenio je Vučić, uz konstataciju da zna da mu pedeset odsto Bošnjaka još ne veruje, "jer postoji žestoka kampanja i značajna ostrašćenost protiv Srba".

Navodeći da bez stabilnosti u BiH nema stabilnosti u regionu, predsednik Srbije je istakao da će Srbija učiniti sve da ne dođe do novih sukoba u BiH.

Upitan da li to znači da će se ograditi od izjava predsednika RS Milorada Dodika da "veruje da će jednog dana Srbija i RS biti jedno u teritorijalnom i državnom smislu", Vučić je odgovorio da "uvek veoma poštuje Dodika, kao predsednika RS, i tu instituciju", kao i da u javnosti ne govori protiv RS niti protiv njenog predsednika.

"Mogu vam izneti stav Srbije – poštujemo teritorijalni integritet BiH. Nemamo nikakvih pretenzija prema BiH, kao što očekujemo od BiH i svake druge države prema teritoriji Srbije", istakao je predsednik Srbije.

Na pitanje zašto Srbija ne prizna da se u Srebrenici desio genocid i ocenu da je to "izrugivanje, kao i izrugivanje Jasenovcu", Vučić je rekao da se Srbija ne izruguje Srebrenici i da je termin "genocid" pravna terminologija.

"Niste mogli čuti ni od koga iz vlasti u Srbiji da se poigrava ili čak podstiče različite teorije o tome šta se zbivalo, kako se zbivalo u Srebrenici", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji poštovanje za bošnjačke žrtve u Srebrenici i iskreni pijetet prema njima, kao i prema srpskim žrtvama na tom području.

Vučić je pojasnio da su se desili i zločini nad Srbima za koje niko nije odgovarao, ali da time ne želi da izjednači s ubistvom osam hiljada Srebreničana.

Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o položaju Srba na području bivše Jugoslavije, Vučić je kazao da se ona odnosi na opstanak nacionalnog identiteta srpskog naroda, ističući da nije reč ni o kakvom novom memorandumu, poput Memoranduma SANU početkom devedestih godina prošlog veka.

On je još kazao da se Srbija zalaže za vojnu neutralnost, dodavši da to ne znači da Srbija ne treba imati dobre odnose sa NATO i svima ostalima.

b92.net
Foto: Twitter/InSerbiaNetwork, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter