Izvor:
07.10.2017 u 03:29
0

CRNA GORA PA SRBIJA U EVROPSKU UNIJU: Reforme u Zapadnom Balkanu učiniti održivim!

Zapadni Balkan treba da obrati pažnju na unutrašnje reforme, ali i da učini sve da one budu nepovratne i održive.

To je rečeno na panelu "Zapadni Balkan – Između brojnih unutrašnjih problema i evropskih integracija“.

Panel je organizovan u okviru konferencije pod nazivom „Petrovački diskursi o Evropi“, koja se održava od 5. do 7. oktobra u Petrovcu u Crnoj Gori.

Konferenciju su organizovali Centar za spoljnu politiku, Fondacija Hans Zajdel i Univerzitet Donja Gorica.

– Svaka od država Zapadnog Balkana suočava se sa svojim izazovima, ali uprkos problemima, bitno je očuvati saradnju u regionu – rekao je predsednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović.

On smatra da je Berlinski proces znatno doprineo saradnji u regionu, te da on predstavlja najizvesniju perspektivu za dalji proces proširenja.

– Uveren sam da će se politika proširenja zadržati visoko na agendi EU. Siguran sam da će Crna Gora, a nadam se i Srbija, pre Junkerovog roka – odnosno 2025. godine ući u EU – ističe Brajović i dodaje da je ključno zadržati princip regate.

Brajović smatra da je zadatak Zapadnog Balkana jačanje vladavine prava i dodaje da je na državama Zapadnog Balkana da olakšaju proces evropskih integracija, sprovođenjem reformi ali i ulaganjem u infrastrukturu.

Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić smatra da su glavni problem regiona spore reforme, ali i destabilizacije u regionu uzrokovane nasleđenim konfliktima.

– Uzrok destabilizacije može se videti i u uticajima spoljnih faktora, poput Rusije, Turske ali i Kine, koja se pojavljuje kao značajan investitor. Ko god je zauzeo jake pozicije, pre ili kasnije vam ispostavlja političke račune – objašnjava Minić i dodaje da se region mora osloniti na sebe, ali i Nemačku koja je više puta dokazala svoju posvećenost procesu proširenja, misleći pre svega na Berlinski proces.

Ova regionalna inicijativa trebalo bi značajno da pomogne ekonomskim reformama ali i da bolje poveže države Zapadnog Balkana.

– Berlinski proces je guranje regiona na malo tešnju saradnju ali i teranje regiona da se čestim susretima region stabilizuje – rekla je Minić.

Predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, međutim smatra da je Berlinski proces slabija inicijativa, jer u ekonomskom pogledu opredeljuje milijardu evra za ceo region, dok jedna kineska investicija, samo u Crnoj Gori, iznosi oko 800 miliona evra.

Pored kineskih investicija na Zapadnom Balkanu, Rusija i Turska takođe su veliki investitori.

– Ne treba zaboraviti na uticaje Rusije i Turske – sve one šanse koje propusti EU, Rusija i Turska će iskoristiti – ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, Siniša Tatalović.

Osim spoljnih uticaja drugih država na region, bitno je obratiti pažnju na unutrašnje reforme.

– Brzina pristupanja je vazna, ali je druga stvar važnija – održivost promena koje se dešavaju i koje su prisutne u procesu evropskih integracija i treba učiniti sve da one ne budu kratkotrajne – smatra predsednik upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), Zlatko Vujović.

Sa ovim je saglasan i profesor Tatalović koji ističe da brzina pristupa ne znači i kvalitet.

– Mi smo u Hrvatskoj imali brzinu, ali ona nije bila pokrivena kvaliteto – ocenio je Tatalović.

B92/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter