Izvor:
07.10.2017 u 21:44
0

MAJKA MONSTRUM: Jauci i plač odzvanjali zgradom, sestre godinama bile zatočene u sopstvenoj kući!

Policija je juče obila i na silu ušla u stan broj 24 na drugom spratu zgrade u ulici Dimče Lahčanski u Bitolju, u kome Mirjana Kolevska (70) navodno čak 13 godina zaključane drži dve svoje ćerke – Natašu (35) i Elenu (34).

Iz stana godinama odjekuju jezivi jauci i bolni krici devojaka, a komšije su nemoćne da im pomognu.

Na zahtev tužilaštva, a po nalogu Osnovnog suda u Bitolju, u prisustvu predstavnika Centra za socijalni rad, policija je juče oko 13 časova na silu ušla u stan Mirjane.

Oko 16 časova, njene dve odrasle ćerke su sa vozilom Hitne pomoći bile odvezene u bolnicu, ali su nekoliko sati kasnije, na njihov zahtev, vraćene kući.

Komšije pričaju da se majka suprotstavljala i da nije dozvoljavala da devojke budu iznete iz stana i odvedene u bolnicu.

Došla je policija, došli su iz Centra za socijalni rad, isnpektori. Polomili su bravu i na silu ušli u stan da vide šta se tamo dešava. Mirjana im nije dozvoljavala da uzmu devojke. Pozvali su Hitnu pomoć, pregledali su ih lekari, videli su da su bolesne i u otocima. Devojke su katastrofalno loše izgledale, požutele, lice im se nije poznavalo. Stavili su ih u kolica, jer nisu mogle da hodaju, i odveli u bolnicu – ispričala je jedna od komšinica za skopsku televizuju Telma.

Pre mesec dana, nakon nekoliko pokušaja da uđu u njihov dom, nadležni su odustali jer su sve tri žene odbile bilo kakvu pomoć.

Uz pomoć socijalnih službi, u dva navrata – 2014. i 2016. godine sestre su u teškom zdravstvenom stanju bile odvedene u bolnicu, ali su nakon izlaska nastavile sa istim izolovanim našinom života. Majka ih je ponovo zaključala, ne dozvoljavajući im nikakav kontakt sa spoljnim svetom.

Zbog užasnih krikova i jauka koji neprestano dolaze iz stana broj 24, stanari zgrade broj 59 u ulici Dimče Lahčanski mole nadležne da nađu način kako da se pomogne porodici Kolevski koja živi od skromne penzije, bez vode, struje i grejanja, često gladne i žedne.

Institucionalne pomoći za njih, izgleda, nema, jer one same to odbijaju. Zato su sinoć, nakon pregleda, odbile da ostanu na daljem lečenju u bolnici, pa su morali da ih vrate nezad, kod njihove majke.

U Kliničkoj bolnici u Bitolju su izjavili da je sestre pregledao internist i psihijatar.

Bile su komunikativne i nenasilne, ali su odbile dalje preglede i da leže u bolnici, ili da budu smeštene na drugo odelenje. Rekle su da su dobrovoljno odlučile tako da žive. Nakon toga morali smo da ih vratimo kući – izjavio je Zoran Lazarov, direktor bitoljske bolnice.

Devojke su imale otoke po celom telu, ali nisu znale od čega su nasatali. Potvrdile su da 7 godina žive bez struje i godinu dana bez vode, a rekle su da se ne kupaju zato što se plaše da im ne opadne kosa.

Nakon smrti muža, koji je preminuo 2004. godine, Mirjana Kolevska je svojim ćerkama zabranila kontakt sa spoljnim svetom. Od tada ih, već 13 godina, drži zaključane u stanu.

Srbijadanas.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter