Izvor:
08.10.2017 u 21:05
0

OPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE:Sutra izricanje presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću!

Sud BiH izreći će sutra presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Bratuncu i Srebrenici, kao i još tri presude za zločine u Odžaku, Mostaru i Foči.

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, prenosi Fena.

Članovi porodica poginulih srpskih boraca i ubijenih civila iz Srebrenice i Bratunca očekuju da će Sud BiH u ponedeljak konačno pokazati da je nepristrasan i da će Naseru Oriću izreći maksimalnu zatvorsku kaznu za zločine koje je lično počinio i za one koji su počinjeni pod njegovom komandom nad Srbima u ove dve opštine, prenosi RTRS.

Predsednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da bi prirodno i normalno bilo da Orić bude osuđen na doživotnu robiju za sve počinjene zločine u i oko Srebrenice i okolini Bratunca.

"Znajući u kakvoj zemlji živimo i kako radi pravosuđe BiH, može se ponovo desiti da dođe do sramotne presude i ruganja pravosuđa srpskim žrtvama kao u više slučajeva do sada", rekla je Filipovićeva i dodala da je razlog za njenu i sumnju velikog broja porodica nestalih i poginulih dosadašnji odnos Tužilaštva i Suda BiH prema srpskim žrtvama i njihova pristrasnost prilikom izricanja presuda, ali i optužnica kojom je Orić optužen za samo tri pojedinačna slučaja ubistva zarobljenih srpskih boraca.

"Poznato je da su pod njegovom komandom i uz njegovo lično učešće počinjeni brojni zločini u selima oko Srebrenice i Bratunca, kao i u srebreničkim logorima. Ubijeno je više stotina žena, đece i nepokretnih starih i slepih osoba, a on je optužen samo za tri slučaja što govori o odnosu Tužilaštva prema srpskim žrtvama", ukazuje Filipovićeva.

Prema njenim rečima, optužnica protiv Orića morala je biti mnogo šira i obuhvatnija jer niko još nije procesuiran za oko dvije hiljade ubijenih Srba iz ove dvije opštine, od kojih su oko polovina bili civili.

"Da je Sud imao naklonost prema Oriću potvrđuje to što mu je omogućeno da se brani sa slobode i da utiče na svedoke. Sa ovakvim pravosuđem ništa nije isključeno i nije moguće predviđeti kakva će odluka biti donesena, ali svaka osim maksimalne kazne je sramotna za pravosuđe", poručila je Filipovićeva.

Izvor:tanjug.rs
Foto:Twitter/Hüseyin Haznedaroğlu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter