parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Pravda mora biti zadovoljena: Naser Orić ostaje na srpskoj poternici!

Srbija neće ukinuti međunarodnu poternicu za Naserom Orićem, ratnim komandantom tzv. Armije BiH u Srebrenici čak i ako bude potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda Suda u Sarajevu.

Naime, dela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić pre dva dana oslobođen.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine vodilo je istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba, između aprila 1992. i juna 1995, koje su počinile muslimanske snage pod Orićevom komandom, prilikom napada na više od 50 sela u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Međunarodnu poternicu za njim i Hakijom Meholjićem raspisalo je, u februaru 2014, zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom 1992, u Zalazju, u Donjim Potočarima. Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po ovoj poternici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o delima za koja ga goni.

Ali, do pravosnažnosti Orićeve presude proći će još neko vreme, jer je Tužilaštvo BiH najavilo žalbu Apelacionom veću Suda BiH. Ako odbiju žalbu, moguća je i žalba Ustavnom sudu.

- Iz mog iskustva, sve te žalbe biće odbijene, jer se Sud BiH ponaša kao jednoobrazno nacionalni i verski instrument pojedinih struktura vlasti. Sve protiv Srba se potvrđuje, a ono što je u njihovu korist odbija - kaže Milorad Ivošević, banjalučki advokat, i dodaje da porodice oštećenih Srba mogu da se žale Evropskom sudu za ljudska prava ako dokažu da su oštećeni u nepravičnom suđenju.

Teoretski je moguće i da naša država ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, da on ne bi bio izručen Srbiji. U slučaju da ne priznamo konačnu presudu, Oriću bi moglo ponovo da se sudi u našoj zemlji, mada su ovakvi primeri izuzetno retki, jer štete odnosima između država.

- Oslobađajuća presuda Oriću nije ni prva, ni poslednja nepravda prema Srbima - izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

- Jasno je da srpske žrtve ne mogu da računaju na isti aršin u odmeravanju pravde kao drugi.

A presuda Suda BiH mogla bi da bude i okidač da političke partije iz vlasti i opozicije u Srpskoj sednu i donesu konkretne odluke o zaštiti RS i njenih građana. Kako “Novosti” saznaju, u narednih mesec dana trebalo bi da se organizuje veliki sastanak svih predstavnika političkih partija iz RS, u Palati predsednika. Tu bi se doneli konkretni zaključci o daljem delovanju prema Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

novosti.rs
Foto: Facebook/naser oric, Twitter/SR rad

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Cetvrtak
04:30 Rano jutro
06.45 Dobro jutro Srbijo
11:15 Letnji kamp Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
13:00 Vesti
13:05 Letnji kamp Jutarnja kafica
14:00 Letnji kamp - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:35 Upoznajte Parove
21.00 Srbija na dlanu
22:00 Letnji kamp - Live
02:30 Letnji kamp - Live