Izvor:
28.10.2017 u 16:11
0

Crna Gora: Spreman zakon o NATO paktu!

Poput drugih zemalja članica NATO, i Crna Gora daje široka ovlašćenja pripadnicima vojne alijanse na svojoj teritoriji.

Kao deo vojnog saveza, od početka juna ove godine dužna je da sprovodi u delo pravnu tekovinu Alijanse. Zbog toga je Vlada u četvrtak usvojila predloge zakona o NATO kojim se potvrđuje više sporazuma koje je zvanična Podgorica overila sa vojnim savezom. Oni će se uskoro naći pred poslanicima državnog parlamenta, kada će ih vladajuća većina DPS, SD i manjinske stranke overiti.

Ovim pravnim aktom NATO vojnicima garantuje se poseban status tokom boravka u Crnoj Gori.

Pažnju izaziva predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između strana severnoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantuje poseban status u Crnoj Gori.

A to znači da će svu krivičnu i disciplinsku nadležnost nad NATO vojnicima imati država koja ih šalje. Uz to, kako se navodi, za njih neće važiti crnogorska pravila o pasošima i vizama, kao ni nadzor prilikom prelaska granice i neće biti kontrolisani kao stranci, već će se od njih tražiti samo osnovna dokumenta, na primer, lična karta ili zdravstvena knjižica.

Crna Gora se odriče svih potraživanja za štetu koja može da nastane prilikom obavljanja službene dužnosti kopnene vojske NATO, mornarice ili njenog vazduhoplovstva.

– Ostaće zapisano da je Crna Gora prva zemlja koja je postala deo NATO, a da je taj pakt prethodno bombardovao njenu teritoriju.

Članstvo u tom savezu je jedan od najtužnijih dana u njenoj slavnoj istoriji. Desilo se ono što se nije desilo sa Crnom Gorom nikada pre, dok je bila pod raznim okupacijama. Uz pomoć sopstvene vlasti, Crna Gora je aneksirana. Bespredmetno je očekivati da će upravo ta, korumpirana vladajuća garnitura doneti boljitak ovom narodu koji je moralno i duhovno posrnuo. Kriminalom stečeno enormno bogatstvo treba sada neko da štiti, a to je, kao što vidimo NATO – kaže, za "Novosti", Gojko Raičević, predsednik mirovnog pokreta "Ne u rat – ne u NATO".

Iz Pokreta za neutralnost veruju da će doći dan kada će ova odluka o članstvu u NATO biti preispitana.

– To će uraditi neka nova skupština, koja će, za razliku od sadašnje, biti legalna i legitimna. Kao što su nas uvukli u NATO bez pitanja, tako će nas morati slušati kada budemo raspisivali referendum o izlasku iz te organizacije – poručili su iz Pokreta.

Međutim, u Vladi CG ističu da su evroatlantske integracije i članstvo Crne Gore u NATO, od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, jedan od njenih strateških spoljnopolitičkih prioriteta.

– Poučeni iskustvom gubitka nezavisnosti nakon Prvog svetskog rata, Crna Gora mora u postojećim geopolitičkim okolnostima da racionalno sagleda sve mogućnosti i donese odluku koja će na najcelishodniji i ekonomski najpravičniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbednosne interese – naveli su u Vladi.

novosti.rs
Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane Crne Gore, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter