Izvor:
04.11.2017 u 19:11
0

I svet pitati za rešenje o Kosovu i Metohiji!

Srbija, koja smatra Kosovo svojom istorijskom kolevkom, trebalo bi da traži međunarodnu konferenciju, koja bi sprečila buduće ratove za ceo jedan vek.

Ovo je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je protivljenje naše zemlje nezavisnosti Kosova isto kao odbijanje Španije da prizna katalonski referendum o otcepljenju.

– Ako Španija može da se bori za svoj koncept Katalonije, onda i mi Srbi možemo da se borimo za svoju zemlju – poručio je Dačić.

Ideju o međunarodnoj konferenciji, na kojoj bi se trajno rešio problem Kosmeta, već su u javnost iznosili ministar trgovine i predsednik SDPS Rasim Ljajić i funkcioner DS Dragoljub Mićunović.

Ljajić smatra da bi sa Prištinom prvo trebalo ostvariti punu ekonomsku i trgovinsku saradnju, slobodno kretanje bez administrativnih ograničenja, zatim rešiti imovinu Srbije, kulturnu baštinu, ZSO i pregovarati o članstvu u svim međunarodnim organizacijama, izuzev UN.

Kad se sve to dogovori, potpisao bi se sporazum o normalizaciji i ostavljen bi rok od pet godina da se on primeni i realizuje. Nakon toga bi se, predlaže Ljajić, organizovala međunarodna konferencija uz učešće EU, SAD i Rusije, na kojoj bi se postigao konačan dogovor o statusu Kosova.

I profesor Mićunović smatra da je jedino moguće trajno rešenje za Kosovo dogovor uz posredstvo UN i Evrope:

– Na toj konferenciji teme bi bile prava Srba na Kosmetu, njihova imovina, kulturna autonomija… Ono što bi se usaglasilo imalo bi međunarodnu težinu, a razrade dogovorenog išle bi kroz posebne rezolucije.

Ideju o međunarodnoj konferenciji podržava i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. On nam kaže da je za taj predlog čuo još devedesetih godina od Rusa:

– U problem Kosmeta su duboko uključene velike sile, tako da se bez njih ne može ništa ni rešiti. Albanci sad neće da razgovaraju sa Srbima, ali što duže budu u ćorsokaku, da ne mogu da se uključe u međunarodne institucije, shvatiće da ne može sve da se završi ucenama i moraće da sednu za sto. Tome će prisustvovati velike sile, UN, EU, što će činiti neku međunarodnu konferenciju. Srbija se za to priprema i u tom smislu je poziv predsednika države za unutrašnji dijalog, kako bismo imali odgovarajući predlog. Dogovor o konačnom statusu je jedini način da se dugoročno i mirno reši problem KiM.

novosti.rs
Foto: Twitter/newyorkcityinfo, Tanjug printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter