Izvor:
29.11.2017 u 19:38
0

„PRALJAK KAO NEKADA GERING“: Evo kako mediji u regionu izveštavaju o drami u Haškom tribunalu! (VIDEO)

Izricanje presude Haškog tribunala u slučaju "Prlić i ostali" prekinuto je iznenada nakon što je jedan od optuženih, Slobodan Praljak, popio nešto, a prema navodima njegovog advokata, to je bio otrov.

Svi mediji u regionu pod oznakom "hitno" izveštavaju o drami koja se odvijala u sudnici Haškog tribunala.

Tako, na primer, vodeći medij u Bosni i Hercegovini portal "avaz.ba" pravi istorijsko poređenje postupka Slobodana Praljka sa Hermanom Geringom, nacističkim zločincem, koji je posle saslušanja presude za svoja zlodela izvršio samoubistvo u nirnberškom zatvoru 1945. godine.

I hrvatski mediji s ogromnom pažnjom prate dešavanja iz malog holandskog grada, jer je drugostepenom presudom Haškog tribunala potvrđen udruženi zločinački poduhvat.

To faktički znači da je hrvatsko rukovodstvo iz tog vremena, predvođeno predsednikom Franjom Tuđmanom, izvršilo agresiju na Bosnu i Hercegovinu i držalo takozvanu Republiku Herceg-Bosnu pod svojom kontrolom, samim tim i delovanje njihovih oružanih snaga.

Velika je napetost vladala i u hrvatskom Saboru koji je u tom trenutku imao redovnu sednicu, ali je prekinut posle pomenutog incidenta.

Došlo je i do nemilih scena, pošto se poslanik Živog zida Ivan Pernar usprotivio prekidanju sednice Sabora, zbog čega ga je verbalno napala grupa poslanika iz drugih stranaka – Branimir Glavaš, Hrastov Hrvoje Zekanović i HDZ-ov Damir Felak.
Zekanović je glasno dobacio Pernaru "da je glup i da treba da ode na lečenje", dok ga je Felak gađao s nepoznatim predmetom.

Tada je u Sabor ušlo obezbeđenje koje sprečilo da se ovaj sukob rasplamsa.

Danima pre izricanja presude, u hrvatskom delu BiH održane su brojne mise u katoličkim crkvama u kojima su se Hrvati molili za oslobađajuće presude svojim vojnim zapovednicima.

Opšte je mišljenje kako Hrvata iz matične države, tako i onih sa teritorije BiH, da njih ne bi bilo da nije postojala tzv Herceg-Bosna. To je nedavno potvrdio i aktuelni član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Da li je ovo početak pomirenja dve države i sređivanje međusobnih odnosa ili pak novo udaljavanje i podizanje tenzija u regionu, teško je reći.

Ono što je sigurno jeste da je ovom poslednjom "velikom" presudom zvanično okončan rad Haškog tribunala, a da će sve dalje slučajeve voditi drugi sudovi.

Mišljenja su podeljena da li je posle više od dve i po decenije rada ovaj sud doprineo pomirenju u regionu ili je dodatno podigao tenzije i otvorio stare rane, ali je više nego jasno da nijedna od strana koje su učestvovale u sukobu generalno nije zadovoljna njegovim presudama.

happytv.rs
Fotomontaža: avaz.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter