parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Pacoli: Prošlo je vreme kada su se menjale granice!

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio u intervjuu za Dojče vele da Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, već samo da "postupi tako".

On je izneo tvrdnju da je "realnost da Srbija može da utiče na region", da Kosovo ima "dugu granicu sa Srbijom" i da u Prištini žele da imaju "dobre odnose sa Srbijom".

U intervjuu vođenom na srpskom jeziku, Pacoli je, na direktno pitanje da li zaista očekuje da će Srbija "jednog dana" priznati nezavisnost Kosova, odgovorio: "Uvek sam govorio da oni ne moraju to reći, ali neka postupe tako". 

DW navodi da je on istakao da "jako puno veruje" u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na "takozvane provokacije" i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo. 

Pacoli je kazao da je poslednji put u Beogradu bio 1998. godine kada se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem. Na pitanje kada bi mogla da usledi nova poseta, on je rekao da se već kratko sretao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 

"Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosovara i Beograda", tvrdi Pacoli. 

Upitan o mogućoj podeli Kosova, Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan u kome je precizirano da ne može biti podele Kosova niti pripajanja drugim državama. "Vreme kada su se menjale granice je već završeno", rekao je Pacoli. 

DW navodi da on nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje velike Albanije. "Kosovo će imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom. Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo upravljeni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla", kazao je Pacoli. 

On je, pored toga, odbio da odgovori na pitanje novinara DW o kritikama da plaća priznanja nezavisnosti Kosova, pogotovo malim i siromašnim državama. "Ja ne bih odgovorio na to pitanje jer mi malo izgleda banalno", kazao je Pacoli. 

DW navodi da je Pacoli, o problemu Prištine da pet članica EU ne priznaje njihovu nezavisnost, naveo da "Kosovo nije krivo za ono što se dešava u Španiji niti za probleme koje imaju druge države koje nisu priznale Kosovo". 

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Pacoli je rekao da je Kosovo mala zemlja koja mora imati prijatelje svuda. "Mi ne biramo blokove, istočne ili zapadne. Treba nam otvoreni horizont. Mi smo moderna zemlja i hoćemo da moderno živimo u modernom svetu, gde se kreću ljudi, ideje, kapital i roba. To hoćemo za Kosovo svuda, a u tom pogledu i sa Rusijom. Mi ništa nemamo protiv Rusije, to je država koju cenimo i mi ćemo se postarati da imamo dobre odnose", naveo je Pacoli. 

Na opasku DW da se Rusija oštro protivi nezavisnosti Kosova, Pacoli je odgovorio da je "to politika". "Naša je stvar da ubedimo Rusiju da nisu u pravu, da i imamo pravo da živimo ovde, imamo prijatelje i budemo nezavisna država", kazao je Pacoli.

 

b92.net
Foto: wikipedia, arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost