parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

Ramuš Haradinaj "iskoristio" Rezoluciju UN 1244!

UNMIK navodi da je u decembru 2016. dao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži da međunarodne poternice protiv 20 stanovnika Kosova budu uklonjene.

Misija UN ističe da je na taj način posredovala između Prištine i Interpola, a na osnovu uloge, koju, kako kaže, ima u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

To se navodi u saopštenju koje je portparol Kancelarije UNMIK-a za strateške komunikacije i javne poslove Sanam Dolatšahi prosledio Tanjugu kao odgovor na pitanje agencije - ko je UNMIK-u dao saglasnost da traži uklanjanje poternice za kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, kojeg Srbija tereti za ratne zločine, kao i kakva je zapravo priroda te poternice. 

U objašnjenju o ulozi UNMIK-a u vezi sa nedavnom odlukom Interpola, u saopštenju se navodi da je "u skladu sa ulogom UNMIK-a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, 2002. godine UNMIK potpisao Memorandum o razumevanju sa Interpolom". 

Reč je o Memorandumu "Saradnja u sprečavanju kriminala i u krivičnoj pravdi", čija je svrha, kako se navodi, bila da se uspostavi okvir za saradnju između strana, uključujući razmenu policijskih informacija, objavljivanje i protok Interpolovih poternica, pristup Interpolovim mrežama i bazama podataka... 

U saopštenju se ističe da je Memorandum o razumevanju između Interpola i UNMIK-a i dalje na snazi. 

"Stoga, UNMIK deluje kao posrednik između kosovskih vlasti i Interpola, kada je reč o svim pitanjima u vezi sa sprečavanjem kriminala, policijskom saradnjom i krivičnom pravdom", navodi se u saopštenju. 

U tom kontekstu, navodi se dalje, UNMIK je u decembru 2016. godine predao Interpolu notu kosovskih vlasti, u kojoj se traži uklanjanje međunarodnih poternica protiv 20 kosovskih stanovnika, a to je učinio na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, "kao što je činio u svim takvim slučajevima u prošlosti". 

Interpol je uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, a među tim imenima je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. 

Svi oni su sada slobodni da putuju izvan teritorije Kosova bez problema.

 

tanjug.rs
Foto: Twitter/ItaliaNEWS

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost