Izvor:
18.12.2017 u 18:09
0

IZETBEGOVIĆ ZA SARADNJU SA SRBIJOM: Ali to ne znači da je spreman i za ustupke!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović spreman je kaže na saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali, kako kaže, ne na štetu BiH.

– Spreman sam na dijalog i saradnju sa Vučićem, ali to ne znači da sam spreman dati bilo koji ustupak koji je štetan za interese BiH. Što se tiče frustracija, nakon tri i po decenije bavljenja politikom, a bilo je tu zaista svačega, i zatvora moga oca, i prljavog, neravnopravnoga rata, i kojekakvih laži i urota, malo šta me istinski frustrira i izbacuje iz ravnoteže – rekao je Izetbegović.

Govoreći o poslednjem susretu u Beogradu, Izetbegović kaže da je predsednik Srbije očigledno bio razočaran njegovim stavom da pitanje Ugovora o državnoj granici između BiH i Srbije ne želi da se rešava, prema željama i interesima Srbije, nego na način da obe države ostvare svoje suverene interese i prava.

– Moj predlog je bio da odmah potpišemo Ugovor o državnoj granici kojim se postojeća granica između dve države potvrđuje i demarkira na mapama koje bi bile sastavni deo tog ugovora, jer to je granica koja je međunarodno priznata i neupitna u skladu sa članom 10 Opšteg kvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i prema Mišljenju broj 3 Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji od 20. novembra 1991. godine – naveo je Izetbgović.

Otvorena pitanja duž državne granice, kaže, mogu se dogovorno rešiti bez ikakve razmene teritorije, na principima prekogranične saradnje, koristeći posebne mehanizme i režime koji bi vladali u pograničnim područjima od posebnog interesa za obe države, a koji su dobro poznati u međunarodnoj praksi i uspešno se primenjuju u EU, uključujući slobodan promet ljudi, roba i usluga, slobodan pristup organima i institucijama obe države za stanovništvo u pograničnim područjima, te slobodno obavljanje radova na postrojenjima i drugim nepokretnim i pokretnim objektima koji se nalaze uporedo u obje države u pograničnim područjima.

Izetbegović je ponovio da je spreman svim sredstvima da brani teritorijalni integritet i suverenitet BiH u slučaju da Republika Srpska pokuša da se otcepi.

– To je moje pravo i moja ustavna i zakonska obaveza. Svi treba da se pomire s tim da neće biti otcepljenja bilo kojeg dela BiH i da će Srebrenica, Tomašica, sva ona silna mesta pokolja nad nevinim žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata koje su predvodili Milošević, Karadžić i Mladić ostati zauvek teritoriju BiH – rekao je Izetegović.

A što se tiče želja i težnji, "snova", kako to kaže Dodik, one se neće ugasiti u dobrom delu srpskog korpusa, ali će biti prevladane kroz proces sazrevanja i prihvatanja realnosti

– Ne može se srušiti Dejtonski mirovni sporazum a da se ne sruši mir, nijedan narod u BiH nema pravo uzeti sebi teritoriju koja pripada svima, ali može se ići dalje u ekonomsko nazadovanje i izolaciju, u siromaštvo koje će delovati otrežnjujuće. Socioekonomsko stanje u entitetu RS je bitno lošije od onog u Federaciji, istovremeno je zaduženost mnogo veća – naveo je.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/sda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter