Izvor:
29.12.2017 u 20:36
0

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Hrvatska će morati da pokaže civilizovanije lice!

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da će odnosi BiH i Srbije, sa svim oscilacijama, ići napred u interesu dveju zemalja, a Hrvatska će, kako je rekao, morati da pokaže svoje bolje, civilizovano lice.

– Emocije će možda da unose manje distrakcije u taj proces, ali će u principu relacije Bosne i Hercegovine i Srbije da se dalje stabiliziraju i da se normaliziraju. Na tom putu će biti neophodno rešiti otvorena pitanja kao potpisivanje ugovora o granici, jer mi granicu imamo priznatu i definisanu, ali potreban nam je ugovo – rekao je Izetbegović

Dodao je da su pre nekih 60-70 godina elektrane na Drini po Bosni i Hercegovini izgrađene zajedničkim sredstvima, a po Srbiji – samo sredstvima Srbije.

– Tu stvar treba raščistiti u svakom slučaju. Već decenijama se vodni potencijal Drine i potopljeno zemljište na bosanskoj strani koristi, a da se za to ne dobijaju nikakve naknade. Ima još par stvari koje treba rešiti sa Srbijom i mislim da će odnosi generalno ići u pavom smeru – rekao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon presude bivšim liderima takozvane "Herceg-Bosne" Izetbegović je podsetio da se kroz izjave hrvatskih političara uopšte nisu spominjale žrtve. Član Predsedništva BiH smatra kako se izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o broju povratnika sa stranih ratišta u BiH više neće ponavljati.

– Mislim da je i ona sama shvatila da nije bila u pravu…Dakle, tim preuveličavanjem problema nanela je štetu Bosni i Hercegovini i uveren sam da će se ubuduće suzdržati tako preteranih procena – rekao je Izetbegović.

Inicijativu o konferenciji "Dejton 2" ocenio je dobronamernom.

– To su dobre namere prijatelja. Videćemo kako će na to reagovati Stejt Department. To je vrlo ozbiljna stvar i ne treba te stvari počinjati dok nisu dobro pripremljene. Ukoliko se odluče da idu na takvu stvar onda to zaista ovde u Bosni i Hercegovini treba pripremiti da ne bi akteri pokušali svaki za sebe da izvuku nešto u smislu dovršavanja ratnih ciljeva… – rekao je Izetbegović.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/sda

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter