Izvor:
10.01.2018 u 01:32
0

MAKEDONIJA: Albanski jezik još uvek ne može službeno da se koristi!

Treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju.

Zbog nedostatka kvoruma makedonski parlament ponovo nije usvojio predloženi Zakon o upotrebi jezika o kojem je rasprava započeta krajem prošle godine.

– Komisija za evropska pitanja i Zakonodavni odbor nisu dostavili dodatne predloge pošto nisu usvojeni amandmani kojim se predviđaju izmene i dopune ovog zakona. Ali pošto je jasno da nemamo kvorum, glasanje će se održati u četvrtak – izjavio je predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi.

Za usvajanje ovog zakona koji uvodi albanski jezik u službenu upotrebu u Makedoniji, treba da glasa najmanje 61 poslanik od 120 koliko ih ima u Sobranju.

Makedonski mediji tvrde da parlament ima potrebnu većinu za usvajanje pomenutog zakona, ali da zbog obaveza neki poslanici nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sednici. Napominje da predloženi zakon nije usvojen iako su i neki poslanici albanske opozicije bili spremni da ga podrže.

Makedonska opozicija nije bila prisutna, a lider najuticajnije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski je ranije danas najavio da ova stranka u znak protesta zbog hapšenja nekolicine svojih poslanika neće prisustvovati skupštinskim zasedanjima.

VMRO se, inače, protivi usvajanju Zakona o jeziku, koji, između ostalog, će omogućiti da albanski prvi put bude korišćen kao zvanični jezik u makedonskoj vladi, u govornom i pisanom obliku, a isti tretman će imati i u parlamentu i drugim organima centralne vlasti.

Zvanična upotreba albanskog jezika formulisana je kao "jezik koji govori više od 20 procenata stanovništva".

Takođe će se primeniti na sve vodeće državne institucije i u lokalnim zajednicama u kojima živi više od 20 posto pripadnika albanske manjinske zajednice.

Albanski jezik neće se koristiti na novčanicama i na uniformama vojske.

Što se tiče policijskih uniformi, zdravstvenih radnika i vatrogasaca, albanski jezik će se kao zvanični jezik koristiti samo u opštinama u kojima živi više od 20 odsto pripadnika albanske manjine.

Izvor: Telegraf
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter