Izvor:
23.01.2018 u 01:20
0

Grčki nedeljnik podelio Makedoniju na četiri dela! (FOTO)

Grčki nedeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistama, objavio je unajnovijem broju od 21. januara, mapu podeljene Makedonije između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipreš na albanskom jeziku.

Prema objavljenoj mapi Republika Makedonija je podeljena na četiri dela s tim da, kako primećuje portal Atipreš, najmanji deo je predviđen da pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da prpadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.

"Objavljivanje takve mape uz ideju o podeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugoočekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posledica hladne i teške ekonomije Grčke", navodi portal Antipreš.

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipra i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog Foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procenama, okupile više od 100 hiljada ljudi, koji se protive upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.

Glavni slogan protesta bio je "Makedonija je Grčka", a u protestu su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija, sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest, kako su javili grčki mediji, nije bio povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je bio da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju novog imena Makedonije.

Inače, grčki mediji najavili su danas da će u narednih desetak dana međunarodni predstavnik u ovim pregovorima, Metju Nimic, posetiti Atinu i Skoplje u vezi sa rešenjem ovog spora.

Nimic je nakon prošlonedljenih razgovora sa predstavnicima Grčke i Makedonije u Njujorku izjavio da je optimista i veruje da će dugogodišnji spor oko imena Makedonije biti rešen u narednh šest meseci, te da je obema stranama dao predloge o kojima njihove vlade treba da se izjasne u određenom roku.

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE osudila je u ponedeljak, kako navodi, nacionalističke protesta protiv naziva "Makedonija" u bilo kojem rešenju novog imena te države i objavljivanje mapa koje dele tu bivšu jugoslovensku republiku na četiri dela.

VMRO-DPMNE je saopštila da ovakve akcije ne pomažu poboljšanju susedskih odnosa i stvaraju klimu nepoverenja između Makedonije i Grčke.

Ova stranka, čiji je počasni predsednik bivši premijer Nikola Gruevski, zatražila je od nadležnog ministarstva da odgovore na neprimerene poteze pojedinaca i grupa u Grčkoj, kao i da zatraže konkretne akcije grčke strane protiv takvih pojava, objavio je portal "Žurnal" na albanskom jeziku.

Inače, na jučerašnjim desničarskim protestima, koji je, prema proceni policije, okupio oko 100.000 ljudi, zapaljena je makedonska zastava.

Grčki nedeljnik "Eleftero ORA" je u najnovijem broju objavio mapu Makedonije na kojoj je ta država teritorijalno podeljena na četiri dela tako da Albaniji pripada najmanji deo teritorije, a Grčkoj najveći.

tanjug.rs
Foto: Elefteri ORA, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter