Izvor:
17.07.2016 u 22:36
0

NA REFERENDUMU BRANE SVOJA PRAVA: U Republici Srpskoj se 25. septembra izlazi na birališta!

O Danu Republike Srpske 9. januaru, koji je Ustavni sud BiH osporio 26. novembra prošle godine proglasivši ga neustavnim, građani Srpske izjasniće se na referendumu koji će biti održan 25. septembra ove godine.

Narodna skupština RS glasovima svih prisutnih poslanika, uz zdušnu podršku vlasti i opozicije, donela je odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS. Građani na celoj teritoriji RS izjasniće se na referendumsko pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?”

Septembarski termin referenduma prevagnuo je u odnosu na predlog opozicije, koja je kao termin predlagala 10. novembar, na simboličan datum kada je 1991. održan plebiscit o ostanku srpskog naroda u tadašnjoj zajedničkoj državi Jugoslaviji.

Srbi u BiH tad su se u gotovo stoodstotnom procentu izjasnili za ovu opciju, što su prognoze i kad je reč o podršci građana Danu RS, koji za Srbe u RS ima veliku važnost. Dan je to kada je pre građanskog rata u BiH rođena Republika Srpska, to jest kad je 1992. donesena odluka o njenom formiranju, što je po uverenju u RS trn u oku Sarajeva i pravi razlog za osporavanje ovog datuma.

Predstavnici bošnjačkih partija pre nego što su napustili zasedanje republičkog parlamenta nisu štedeli optužbe na račun Srpske, pa se diskusija u prvim mah osim brojnih nacionalnih odnosa doticala i uzroka za izbijanje rata, ali su ponovljene i pretnje da ovaj referendum, koji Bošnjaci vide kao preglasavanje, navodno može dovesti i do nekog drugog referenduma na nivou BiH. Činjenica je, međutim, da je zapravo Ustavni sud BiH taj koji je preglasavanjem srpskih sudija osporio istorijski utemeljen datum.

Udarili ste u zenicu oka našeg naroda, to vam je bilo glupo i nećete nas odvratiti od namere da ga sačuvamo – rekao je predsednik RS Milorad Dodik u obraćanju poslanicima. On kaže da će odluka o održavanju referenduma i odluka o obeležavanju 9. januara kao Dana RS biti zakon sa najvećom snagom volje naroda u istoriji Srpske. Naglasio je da je referendum važan događaj u kolektivnoj svesti svakog naroda, a da je važnost referenduma o Danu RS u tome da srpski narod zaštiti pravo da samostalno odlučuje o važnim pitanjima i svojoj sudbini.

Dan RS praznik je sa istorijskim utemeljenjem, kada je 1992. donesena odluka o formiranju RS, tadašnje republike srpskog naroda u BiH. Za Ustavni sud BiH to je pak praznik jednog naroda, jer se u tom datumu ostali ne prepoznaju, pa se on stoga treba zabraniti.

Nerealno je očekivati podršku predstavnika međunarodne zajednice sprovođenju referenduma, ali je primetan izostanak njihovog uobičajenog protivljenja, za razliku od prethodna dva slučaja, 2011. i 2015. godine kada je Skupština RS raspisivala referendume o Sudu i Tužilaštvu BiH. Razlog za to je, kako mnogi veruju, to što ne mogu da nađu nikakve smislene zamerke na argumentaciju Banjaluke, ali i činjenica da ovo pitanje u potpunosti spada u nadležnost Srpske, iako su i prethodni referendumi gledajući Ustav BiH i Dejtonski sporazum bili više oblast Banjaluke nego Sarajeva. Takođe, za razliku od prethodnog referenduma, ovog puta po svemu sudeći nema zamerki iz Beograda, budući da je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio kako ga raduje to što su se svi relevantni politički činioci u RS uskladili o ovom pitanju.

Sve su to razlozi zbog kojih prevladava uverenje da će referendum o Danu RS biti održan u septembru, iako opozicija nije propustila priliku da prigovori vlastima u Banjaluci na nedoslednosti u prethodna dva slučaja. „Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH skuplja snagu da se održi”, odgovara predsednik Dodik.

Izvor: Politika, rtrs
Foto: Twitter/ aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter