Izvor:
30.01.2018 u 18:28
0

Hodžaj: Brisel da jednako nagradi Prištinu kao Beograd!

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj rekao je da je u ime vlade uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hanu u kojem se izražava zabrinutost Prištine zbog neizvesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.

Kako piše Koha ditore, Hodžaj u pismu kaže da je neophodno, pre nego što strategija bude finalizovana, da se utvrde jasne vremske odrednice i kriterijumi koje Kosovo treba da ispuni tokom procesa integracije.

"Ako učestvujemo u dijalogu i ako smo faktor stabilnosti i mira u regionu, ako ispunjavamo kriterijume, primenjujemo S SP, postavlja se pitanje kako ćemo biti nagrađeni. Za nas je veoma važno da na kraju dijaloga i Kosovo i Srbija dobiju istu nagradu. U svakom drugom scenariju, dijalog bi bio besmislen", piše u pismu, a navodi se u pres klipingu Unmika.

"Koha" takođe danas piše da je Španija, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemje Zapadnog Balkana (WB), koja bi trebalo da bude usvojena 6. februara u Strazburu, još jednom dovela u pitanje, ne samo ovu strategiju, već i čitav proces, oštro se protiveći uključivanju Kosova u taj proces u kojem se ono tretira kao država.

Španija je u pismu, u formi "non pejpera" upućenom Evropskoj komisiji, istakla da se protivi upotrebi termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navodi da "Kosovo nije deo procesa proširenja", piše prištinska "Koha Ditore".

U diplomatskim krugovima, navodi ovaj prištinski dnevnik, pominje se čak da Španija razmišlja da se suprotstavi učešću Kosova na samitu EU i lidera zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji.

tanjug.rs
Foto: Twitter/gazetaexpressEN, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter