Izvor:
30.01.2018 u 20:48
0

Vreme je za dogovore i saradnju: Kolinda pozvala Vučića da poseti Zagreb!

Predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović saopštila je danas da je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Hrvatsku sredinom februara i poručila da time želi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država.

"Smatram da je vreme za posetu na predsedničkom niovu. U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara", rekla je Kitarović u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga rešavanja otvorenog pitanja u pozitivnoj atmosferi.

"U odnosima sa susedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja.Posebno su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata otkada počinje naše stoleće međusobnih sporova i sukoba", rekla je predsednica, preneli su hrvaski mediji.

Ona je, kaže uverena da Hrvati i Srbi s više od 1000 godina istorije mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost.

"Pokažimo kako nam je jedno stoleće bilo dovoljno za poruke i steći novu snagu za bolje odnose. Uverena sam da i naši sugrađani to žele", rekla je Kitarović i istakla:

"Pre svega moramo razrešiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu, to je temelj pravoga mira. Svaka majka ima pravo naći svoje dete, svog bližnjeg. Naša trajna zadaća je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Smatram da to možemo rešiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima", rekla je predsednica.

Uverena je, rekla je, da ogromna većina građana Hrvatske prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mesta, zato privrednicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i saradnju.

Ocenila je da je saradnja Hrvatske i Srbije veoma značajna i mora biti garant tajnog mira i stabilnosti.

Inače, ovaj poziv Kitarovićeve predsedniku Vučiću došao je nakon novog podizanja tenzija između dve države, a nakon što je Srbija u Njujorku otvorila izložbu o Jasenovcu.

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter