Izvor:
04.02.2018 u 20:00
0

BLOKIRAN GLAVNI GRAD GRČKE: Na desetine ljudi pridošlo zarad protesta protiv imena Makedonija!

ATINA – Uoči današnjeg masovnog mitinga, koji se u Atini održava u znak protesta zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije, napadnuta je kuća grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa, glavnog govornika na protestu zakazanom za 14.00 sati po lokalnom vremenu.

Grčki list Katimerini navodi da je Teodorakisova kuća napadnuta juče i da nije poznat identitet napadača. "Dojče vele" (DW) je ranije preneo da je 92-godišnji Teodorakis, kojeg naziva ikonom grčke levice, u poslednje vreme na meti kritika zbog izjava koje su ocenjene kao antisemitske, a komentatori u Grčkoj se čude i njegovom učešću na "patriotskom" skupu.

– Sveže je sećanje na Jugoslaviju, naša zemlja će biti sledeća žrtva – rekao je Teodorakis o pitanju Makedonije.

Navodi se da je na obezbeđivanju mitinga angažovano 19.000 policajaca, odnosno praktično svi pripadnici policije na području regiona Atika i da je posebna pažnja posvećena kontramitingu zakazanom za podne po lokalnom vremenu, kako bi se izbegao kontakt učesnika dva mitinga.

Mikis Teodorakis

Katimerini navodi da od ranog jutra hiljade demonstranata pristiže u prestonicu Grčke, a među prvima su još u sedam ujtro stigla tri broda sa oko 1.000 Krićana.

Grčki dnevnik navodi da se očekuje da na atinskom trgu Sintagma bude razvijena ogromna zastava Grčke od 150 kvadratnih metara. Navodi se da se u glavnim ulicama Atine nalazi već na desetine prodavaca koji nude male i velike grčke zastave, kao i druge zastave s obeležjima Vizantije, kao i da se očekuje dolazak više od 2.500 autobusa iz raznih delova Grčke.

AP navodi se da učesnici protesta stižu u stotinama iznajmljenih autobusa, kao i trajektima sa grčkih ostrva.

Organizatori protesta se nadaju da će se na Trgu Sintagma okupiti milion ljudi.

Zbog protesta grčka prestonica je od jutarnjih sati u blokadi i pod "opsadom" policije. Centar je zatvoren, kao i tri metro stanice u centru.

Grčka se protivi upotrebi imena "Makedonija" od kako se ta zemlja odvojila od Jugoslavije 1991. godine.

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Reuters

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter