Izvor:
07.02.2018 u 18:24
0

OSMOČASOVNI PUT BEZ NADE: Hrvatska vratila u Srbiju migrante sa šestoro dece!

Još jedan slučaj vraćanja izbeglica sa hrvatske granice u Srbiju isplivao je u javnosti, a Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbeglice, kaže da se nada da će hrvatsko tužilaštvo podneti optužnice i da će odgovorne osobe za to odgovarati.

Reč je, naime, o osmočlanoj porodici sa šestoro dece, od kojih je najmlađe staro samo godinu dana.

Porodica je vraćena u petak iz Hrvatske u Srbiju, iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u toj zemlji, saopštila je na Fejsbuku organizacija "Are You Syrious".

– Još jedno guranje nazad u Srbiju i nasilje prema ženi i deci – napisala je ova organizacija na svom statusu.

Dodaju da im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku te da su nazad u Srbiju morali pešice i da je put trajao punih osam sati.

– Ono što je još gore je to što su deca prisiljena da prespavaju noć napolju jer UNHCR-ova linija prima pozive tek od 8.30 pa nisu mogli ranije da se pozabave slučajem – piše na pomenutoj društvenoj mreži.

Organizacija "Are You Syrious" je objavila i fotografiju dece koja su hladnu noć provela na otvorenom.

Tvrtko Barun, šef Isusovačke službe za izbeglice rekao je za zagrebačku N1 izjavio je da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima proterivanja iz Hrvatske u Srbiju koja se događaju poslednjih meseci.

– Imamo saznanja s obzirom na to da imamo kancelariju u Beogradu. U poslednje vreme slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju – kazao je Barun.

On je dodao da je nedavno zaštitnica građana u jednom dokumentu pobrojla slučajeve nepravilnosti na granici i poslala ih državnim institucijma.

– Nadam se da će Državno tužilaštvo podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke – kazao je Barun.

Izvor: Blic
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter