MEŠTANI MANJAČE ZABRINUTI: Nećemo dozvoliti vežbu NATO!

 

 

Meštani Manjače, na čijem području je najavljena vojna vežba NATO i armije BiH, uznemireni su i zabrinuti zbog mogućeg korišćenja osiromašenog uranijuma.

 Posle pisanja o vojnoj vežbi NATO i Oružanih snaga BiH na Manjači, srpski član Predsedništva BiH, Mladen Ivanić, srpski generali u Oružanim snagama, ali i Ambasada SAD, odbacili i demantovali navode o planiranoj upotrebi osiromašenog uranijuma ili borbene municije, vojni stručnjaci kažu da avion A-10, koji bi učestvovao u ovoj vežbi, zakazanoj za narednu godinu, nosi osiromašeni uranijum. To je uznemirilo meštane, koji žive uz vojni poligon.

 

Velimir Milekić

- Taj osiromašeni uranijum, svak pismen i pametan zna šta to znači. Ako se upotrebljavaju te takve stvari, ja bih najviše voleo da nema ni tih vežbi ovde - kaže Velimir Milekić (85), čije je domaćinstvo udaljeno tek nekoliko stotina metara od poligona.

 

 

 

Nenad Gajić

- SFOR je bio tu davno, da li će sad ponovo izvoditi vežbe, nisam upoznat. Јa sam odrastao ovde s vojskom i ne smeta, ali smetaju mi oni, kad vidim SFOR, a naša vojska i kad sam bio dete nije smetala, odrastao sam sa njima - dodaje Nenag Gajić, iz domaćinstva preko puta Milekićevog.

Nekoliko hiljada meštana iz pet sela i 20 zaselaka kažu da će izaći na poligon i protestovati ako do vežbe dođe.

 

 

Gostimir Rdulović

- Tu mnogi meštani funkcionišu, glavni put je tu, deca ovde idu u školu, tako da mi svi znamo vrlo dobro šta znači osiromašeni uranijum po potomstvo u narednim godinama. Neka NATO nađe vojne poligone u svojim zemljama, pa nek slobodno gađa - poručuje Gostimir Radulović, član Saveta Mesne zajednice Kola, Manjača.

 

 

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost