Izvor:
01.03.2018 u 21:55
0

MILORAD DODIK: 1. mart nije, neće i ne može biti praznik!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da 1. mart nije, neće i ne može biti praznik, jer je to dan u kojem je celi jedan narod, srpski, preglasan, u kojem su napadnuti nacionalni simboli poput zastave i najtragičnije – dan kada je ubijen srpski svat i to samo zato što je Srbin.

Dodik je istakao da je ovaj datum izvanredno podsećanje srpskom narodu šta mu se može desiti ukoliko se Republika Srpska devastira.

– Insistiranje na ovom datumu kao danu nezavisnosti doživljavamo kao jednu u nizu provokacija, u prvom redu bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na bilo kakav dogovor o datumima koji bi bili prihvatljivi za sve, i što je najgore koja insistira da se slavi datum koji je, kasnije će se pokazati, praktično bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodii – istakao je Dodik

Prvog marta 1992. godine u Sarajevu je ubijen srpski svat Nikola Gardović, otac mladoženje Milana, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović, dok su ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile srpsku zastavu.

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podseća i na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda – Bošnjaka i Hrvata.

U delovima FBiH i ove godine 1. mart je neradni dan jer se obeležava takozvani dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikada nije usvojen zakon o praznicima, pa tako i o ovom datumu.

U Republici Srpskoj i delovima FBiH sa hrvatskom većinom ovaj datum se ne obeležava i radni je dan za sve institucije.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter