Izvor:
18.03.2018 u 18:45
0

POTOP U HRVATSKOJ: Odroni već uništili kuće, Jasenovcu preti novi talas! (FOTO) (VIDEO)

Vodostaj reka i dalje rste, a najavljuju se i nove padavine.

U Hrvatskoj su na snazi vanredne mere zbog poplava u Kosinjskoj dolini, Kostajnici i na području Jasenovca, a prema prognozama hidrometeorologa, vrhunac vodenog talasa tek se očekuje.

Bez struje u Kosinjskoj dolini

Više od 500 ljudi u poplavljenoj Kosinjskoj dolini zavisi od čamaca. Voda je prodrla u većinu objekata, stanovnicima je isključena struja, a kao da to nije dovoljno, nivo vode raste pet centimetara na sat.

Bez struje su područja Gornjeg i Donjeg Kosinja, dok četrdesetak pripadnika Civilne zaštite i Crvenog krsta dovoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine.

Strah od klizišta u Kostajnici

Vanredne mere na snazi su i u Kostajnici nakon što je u subotu popodne vodostaj Une ponovo počeo da raste. S obzirom na to da nema nasipa, preti opasnost da voda uđe u kuće, a žitelje ovog mesta najviše plaši mogućnost pojave klizišta, jer su odroni već uništili 13 kuća

Kako javljaju iz HGSS-a, njihovi timovi su na terenu već šesti dan u Hrvatskoj Kostajnici i u saradnji s Hitnom medicinskom pomoći i Hrvatskim Crvenim Kristom dostavljaju namirnice i pomažu u sanitetskom prevozu, a jedan tim raspoređen je na područje Novske.

Jasenovac strahuje od nove kiše

Ništa bolje nije ni na području Jasenovca. Vodostaj Save i dalje raste, a zbog kiše preti opasnost od izlivanja. Vrh vodenog talasa očekuje se u utorak, a najgore od svega je što je najavljena nova kiša.

Jasenovačko naselje Mlaka u potpunosti je okruženo vodom i do sela se može samo čamcima rekom Savom.

Napeto i u ostatku Hrvatske

Najteže je u mestu Trebež, gde stanovnici danima rade na postavljanju zečjih nasipa. U tom mestu su proteklih dana nasipe dizali pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda. I vodostaj Kupe je u porastu uzvodno od Siska, pa su kod Farkašića i Šišinca na snazi izvanredne mere odbrane od poplava.

Stanje je stalno pod nadzorom u Letovaniću, gde su pripadnici hrvatske vojske zečjim nasipima zaštitili najugroženije kuće kuće. Međutim, objekte u vikendaškim naseljima kod Letovanića, Starog Broda i Žažine, nije bilo moguće zaštititi, pa su mnogi već pod vodom.

Rastu vodostaji reka u Karlovcu, pa su hrvatski vojnici nastaviti učvršćivanje boks barijera, uz ostalo i umetanjem gline tamo gde voda prodire, kako se ne bi dogodilo da voda poplavi i jedan stambeni objekt karlovačkih naselja.

Telegraf
Foto: Facebook/Hrvatska Gorksa Služba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter